Binnenland
BNNVARA

Wespen kunnen een beetje meer liefde gebruiken!

foto: JHoppenbrouwersfoto: JHoppenbrouwers
  1. Nieuwschevron right
  2. Wespen kunnen een beetje meer liefde gebruiken!

Dit jaar, 2024, is het Jaar van de Wesp. Wat wespenkenner Theo Peeters betreft kan de wesp dat wel gebruiken, zegt hij in Vroege Vogels. Volgens de entomoloog en conservator van het Natuurmuseum Brabant in Tilburg mogen wespen als insectensoort best wat meer erkenning krijgen.

Wespen kunnen een beetje meer liefde gebruiken!

"De meeste mensen kennen alleen maar lastige wespen, de Duitse of de gewone wesp. Dat zijn inderdaad de zogenoemde limonadewespen die in augustus en september bij je op het terras komen en van je vlees of van je taart komen meepikken", zegt Peeters. Dé wesp bestaat overigens volgens Theo Peeters niet. "Als je alle wespen in Nederland optelt komt je op meer dan 6000 soorten."

Wespen zijn er al langer dan bijen

Wespen lijken dan ook lang niet allemaal op de limonadewesp, die iedereen wel kent. Ze variëren in grootte – van de hoornaar van 4 à 5 cm, tot galwespen van hooguit een paar millimeter groot. "Dat zijn nog niet de kleinste, er zijn ook ei-parasieten, die op eieren van wantsen zitten, die zijn zelfs kleiner dan een millimeter."

Peeters vindt als entomoloog de wespen veel fascinerender dan bijen. "Wespen bestaan als soort al 280 miljoen jaar, de oudste fossielen zijn zo oud. De oudste bijen zijn 100 miljoen jaar. Dat is al een heel groot verschil", zegt Peeters. "En de levenswijze maar ook de vormenrijkdom is bij wespen een stuk groter."

foto: T Peeters

Groefbijendoder

Groefbijendoder

In de voortuin van het Natuurmuseum gaat Peeters als gauw op de knieën om wespen te vinden. "Je moet zoeken naar kleine molshoopjes tussen de tegels of de straatklinkers", legt hij uit. In een vers zandhoopje van een paar cm hoog wijst hij een klein gaatje aan. Plotseling komt daar pijlsnel een wesp uitgevlogen. Even later komt de wesp terug en blijkt het volgens Theo een groefbijendoder te zijn: een wesp die bijen vangt. Even snel als dat hij tevoorschijn kwam, verdwijnt de wesp weer in het hoopje zand. "Kijk, hij heeft het gaatje van onderuit dichtgemaakt. Waarschijnlijk is hij nu zo'n 20 à 30 cm onder de grond gangen aan het graven en z'n nest aan het uitbreiden."

Waarom moet je wespen niet doodslaan? Kijk naar deze aflevering van ‘Maar Natuurlijk’

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie