NFT’s: nieuwe kunstvorm, maar ook nieuwe vorm van witwassen
- Nieuws
- NFT’s: nieuwe kunstvorm, maar ook nieuwe vorm van witwassen
Digitale kunst in de vorm van zogenaamde Non-Fungible Tokens (NFT’s) is nieuw, niet alleen in artistieke zin, maar ook in de strijd tussen de boef en de politieman. Want voordat een leek snapt waar het over gaat, kunnen er met deze NFT’s al grote hoeveelheden geld worden witgewassen. Dat gebeurt ook wel met traditionele kunst, maar de waarde van NFT’s is veel minder goed in te schatten en dat maakt het bijzonder aantrekkelijk voor duistere praktijken. Argos duikt in de digitale kunstscene en gaat op zoek naar de artistieke én naar de criminele waarde van NFT’s.
Schimmige handel in digitale kunst - Argos
Uniek digitaal object
NFT's, of Non-Fungible Tokens, worden steeds populairder. Je kunt ze zien als een digitaal bewijs van eigenaarschap. Een NFT wordt gekoppeld aan een digitaal object, zoals een afbeelding of video. In de NFT staat wie de eigenaar van het digitale object is, dus als je een NFT bezit, kun je aantonen dat je het origineel hebt en geen kopie. Om die reden worden NFT's vaak gebruikt bij digitale kunstwerken: de eigenaar van een NFT heeft iets unieks. En net als in de fysieke kunstwereld, betekent uniek vaak ook kostbaar.
De bekendste NFT's zijn digitale kunstwerken, maar de Non-Fungible Tokens worden zeker niet uitsluitend gebruikt in de kunstwereld. Zo worden ook NFT's van wereldberoemde filmpjes verkocht; de koper heeft dan het enige originele fragment.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Kopzorgen voor opsporingsdiensten
De prijzen van deze digitale plaatjes kunnen enorm stijgen en dalen en niemand die helemaal begrijpt waarom of hoe. Het is een beetje wat de gek ervoor geeft en dat maakt het interessant voor criminelen. Nieuwe kopzorgen dus voor opsporingsdiensten, maar ook kunstenaars, verzamelaars en kenners zijn niet blij met de slechte naam die deze ongezonde aandacht van de onderwereld met zich meebrengt.
Meer journalistiek speurwerk?
Argos is het onderzoeksjournalistieke programma van de HUMAN en VPRO. Je hoort Argos om de week op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp, of via de website van Argos. Volg Argos ook via Facebook, Twitter en LinkedIn.