'Honderden klachten van leerlingen over stages in de zorg'
- Nieuws
- 'Honderden klachten van leerlingen over stages in de zorg'
De helft van de leerlingen die een klacht meldt over een stage in de zorgsector overweegt te stoppen met de opleiding na een nare ervaring op de stageplaats. Dat blijkt uit een tussenstand van het meldpunt stagemisbruik dat de FNV opende na een uitzending van Reporter Radio over misstanden bij praktijkopleidingen in de zorg. "Ik werd geschopt en geslagen door cliënten", zegt een leerling tegen de FNV.
Sinds de start van het meldpunt op 3 november zijn al 540 meldingen binnengekomen, zowel van leerlingen als van medewerkers in de zorgsector. De meest gehoorde klacht is dat stagiairs als volledige werknemers worden ingezet. "Vooral tijdens vakanties en ziektes van werknemers worden ze vaak als volledige kracht ingeroosterd", zegt FNV-bestuurder Cor de Beurs. Ook krijgen leerlingen volgens de FNV te maken met onverantwoorde situaties. Het gaat dan bijvoorbeeld om het uitvoeren van complexe wondzorg bij patiënten door leerlingen die daar niet toe bevoegd zijn.
Meldpunt langer open
Van alle leerlingen die een klacht indienden geeft de helft aan dat zij overwegen te stoppen na een vervelende stage-ervaring en te zoeken naar een baan buiten de sector. In de zorg groeit het aantal vacatures volgens de FNV hard waardoor er juist grote behoefte is aan jongeren. "Instellingen zouden er alles aan moeten doen om de stageplaatsen aantrekkelijk te maken", zegt FNV-bestuurder Cor de Beurs.
Veel leerlingen durfden volgens de FNV hun klacht niet in te dienen bij de stageplaats uit angst voor een negatieve beoordeling. Vanwege de grote hoeveelheid binnengekomen klachten houdt de FNV het meldpunt langer open dan in eerste instantie de bedoeling was.
De Den Haag is ook aandacht voor het onderwerp. Op 17 december nam een ruime meerderheid in de Tweede Kamer een motie aan om stagemisbruik te voorkomen. De motie werd ingediend door PvdA-kamerlid John Kerstens naar aanleiding van het grote aantal binnengekomen meldingen bij de FNV.
Luister hier de uitzending van Reporter Radio terug
Video niet beschikbaar
Geschopt en geslagen
De onverantwoorde situaties op stageplaatsen hebben soms ernstige gevolgen voor de leerlingen. Zo zegt Maaike, die stage liep in de gehandicaptenzorg, tegen de FNV: "Ik werd geschopt en geslagen door cliënten en soms zes dagen achter elkaar ingeroosterd, terwijl ik ook nog één dag per week naar school moest. Ik ben alleenstaande moeder en kon het niet rondbreien. Ik belandde in een burn-out en toen is mijn contract beëindigd."
In de eerdere uitzending van Reporter Radio stonden klachten centraal van leerlingen die een opleiding volgden bij zorginstellingen waar extreem hoge winsten werden gemaakt. Leerlingen zouden daar medische handelingen moeten uitvoeren waar ze niet toe bevoegd waren, zoals het toedienen van allerlei injecties en geven van medicatie. Ook zouden zij zelfstandig nachtdiensten moeten draaien terwijl ze daar nog niet aan toe waren.
Zorgcowboys
Ton Wilthagen, hoogleraar Arbeidsmarkt aan de Universiteit van Tilburg, wijst in de reportage op het risico van 'rotte appels' die de zorgsector als verdienmodel zien: "Die hebben veel baat bij jonge krachten die je goedkoop kunt inzetten. Als dat op die manier werkt heb je een verdienmodel waar je zelfs winst mee kunt maken."
De uitzending was voor de FNV aanleiding voor het openen van het meldpunt stagemisbruik. "Met alle problemen die wij in de reportage van Reporter Radio hebben gehoord, menen wij dat we een meldpunt moeten opzetten. Om een beeld te krijgen waar het probleem precies zit en hoe groot het is", zegt FNV-bestuurder Cor de Beurs. Het meldpunt van de FNV is tot 6 januari geopend en is toegankelijk voor leerlingen in de hele sector Zorg en Welzijn.
De reportage van Reporter Radio maakt deel uit van een groter onderzoek naar megawinsten in de zorg in samenwerking met KRO-NCRV's Pointer en Follow the Money.