Kweken van octopussen voor de verkoop: 'Het is niet goed voor de natuurlijke populatie"
- Nieuws
- Kweken van octopussen voor de verkoop: 'Het is niet goed voor de natuurlijke populatie"
Spanje gaat als eerste land in de wereld octopussen kweken voor de verkoop. Daarmee lijkt een begin gemaakt te zijn met een nieuwe ontwikkeling in de visindustrie. Dierenorganisaties zijn er niet zo blij mee.
Dierenorganisaties niet blij met kweken van octopussen voor verkoop
Video niet beschikbaar
“Ze zijn vooral bang voor hoe inktvissen zich zouden kunnen aanpassen aan grootschalige gevangenschap”, vertelt Peter van Bragt in het NOS Radio 1 Journaal. Hij is onderwaterbioloog bij Stichting Anemoon, een organisatie die onderzoek doet naar de flora en fauna in en aan zee.
Solitair
De inktvissoort octopus is, volgens Van Bragt, vooral een solitair dier. “Mannetjes en vrouwtjes leven eigenlijk apart tot het laatste moment van hun leven. Vlak voordat ze zich gaan voorplanten komen ze pas bij elkaar”, legt hij uit. Als de dieren gekweekt gaan worden, plaatsen mensen ze al snel in grote getalen bij elkaar in kleine ruimtes. “Daar zijn deze dieren absoluut niet voor gemaakt.” In het wild zijn inktvissen gewend om zich te kunnen bewegen over enorme afstanden. “Zo grootschalig kun je dat niet in een commerciële setting creëren.”
Voortplanting
Het wordt lastig om octopussen echt te kweken. Vrouwtjes planten zich maar één keer voor in hun leven. “Dat betekent dat het dier dat je vangt, zich nog nooit heeft kunnen voortplanten. Dat is sowieso al heel slecht voor het in stand houden voor de populatie.”
Het is verder ook de vraag of er meer inktvissen voortkomen uit een kwekerij. “Paring en bevruchting is een enorm complex proces bij deze dieren, het is echt de vraag of dat gerealiseerd kan worden.”
Niet gelukt
Tot nu toe is het niet gelukt om meer octopussen in gevangenschap voor te laten planten. Dat komt voornamelijk door het moeilijke voorplantingsproces, maar ook omdat deze dieren meer stress ervaren in gevangenschap situaties. “Door de stress is het vaak onmogelijk om zich voor te planten.”
Natuur
Van Bragt denkt dat kwekerijen in Spanje van plan zijn om jonge inktvissen, of ‘paralarven’, uit de zee te vissen en die in gevangenschap zetten. “Je hebt van oorsprong nog steeds wildvang, dat is ook gewoon niet goed voor de natuurlijke populatie.” Volgens hem is het dan eigenlijk ook geen kweken. “Je rooft in principe nog steeds van de zee. Het lijkt mij niet een gesloten systeem wat niet ten laste gaat van de natuur.”