Binnenland
WNL

Misdaadjournalist Gerlof Leistra zag moordenaar Pim Fortuyn kort na de moord in de gevangenis: 'Het blijft luguber'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Misdaadjournalist Gerlof Leistra zag moordenaar Pim Fortuyn kort na de moord in de gevangenis: 'Het blijft luguber'

Het is ruim 22 jaar na de dood op politicus Pim Fortuyn. Misdaadjournalist Gerlof Leistra was op dat moment in de Bijlmerbajes aan het werk toen hij per toeval dader Volkert van der G. in een cel zag liggen. "Het blijft luguber", vertelt hij in Het Misdaadbureau.

Video niet beschikbaar

"Zo'n gevangenis zit vol met mensen die de meest gruwelijke delicten hebben gepleegd", vertelt Leistra. De journalist was destijds bezig met een groot verhaal voor Elsevier, toen hij per toeval Van der G. te zien kreeg.

Leistra vertelt: "Er was camerabewaking en op een gegeven moment zei een van de beveiligers: ik moet even naar de wc, maar je moet niet vreemd opkijken van wat je zo ziet." De beveiliger drukte op een knop en Leistra zag Van der G. in zijn cel liggen. Het was een ongemakkelijk gevoel voor de journalist. "Ik vond het ongepast dat ik via een camera naar hem zat te kijken en dat hij het ook niet wist."

De misdaadjournalist van Elsevier zou de moordenaar nog vaker tegenkomen in de rechtbank, vertelt hij. "Dan zie je iemand in het echt, hier was het achter glas en met een camera. Maar het blijft luguber."

De stem van Fortuyn

Deze week werd bekendgemaakt dat door middel van AI-technieken de stem van Fortuyn tot leven is gebracht. Nu kunnen we hem zijn eigen boeken horen inspreken. "Ik zat te luisteren en het klinkt alsof je hem aan de telefoon hebt. Hier zit die emotie in", reageert Leistra. "Je merkt soms wat tijd tussen de zinnen. Hij zou dan doorpraten, dus je merkt wel dat het aan elkaar geplakt is. Maar een goede montage zou die foutjes er ook uit kunnen halen. Ik vind het heel mooi."

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie