Gezondheid
BNNVARA

Patiëntenvereniging: 'Blijf niet rondlopen met hoofdpijnklachten'

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Patiëntenvereniging: 'Blijf niet rondlopen met hoofdpijnklachten'

Zo'n twee miljoen mensen in Nederland hebben last van migraine. Dat wordt vaak niet op tijd vastgesteld, omdat maar een deel van de mensen met zware hoofdpijnen naar de dokter gaat. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Hoofdpijnnet, de patiëntenvereniging voor alle mensen met hoofdpijn. In De Nieuws BV vertelt neuroloog Rachel Zwartbol over de risico's die te lang rondlopen met klachten met zich meebrengt.

Video niet beschikbaar

Iedereen heeft wel eens hoofdpijn, legt neuroloog Zwartbol uit, maar migraine is een hersenziekte. Migraine wordt gekenmerkt door heftige aanvallen met hevig hoofdpijn, gevoeligheid voor licht en geluid, misselijkheid en braken.

Gelukkig wordt steeds meer duidelijk wat er zich in de hersenen afspeelt tijdens een migraineaanval. "Er ontstaat een ontstekingsreactie in de hersenen waarbij de hersenvliezen worden geprikkeld, dat geeft de heftige pijn", zegt Zwartbol. Omdat migraine beter begrepen wordt, zorgt dat volgens de neuroloog logischerwijs ook voor betere medicatie die goed kan helpen tegen migraine.

Oorzaak bij jezelf zoeken

Uit onderzoek van Hoofdpijnnet is gebleken dat mensen met klachten vaak lang rondlopen voor ze naar de huisarts gaan. Van de ruim 1600 mensen die zijn ondervraagd wacht 60 procent met naar de dokter gaan en 45 procent gaat zelfs helemaal niet. Neuroloog Zwartbol herkent dat beeld. "Veel patiënten hebben bij migraine het gevoel dat het aan henzelf ligt, ze leggen de schuld bij zichzelf. Zoals slecht eten, te weinig slaap, te hard werken. Ze realiseren zich niet dat het een ziekte is waar je met behandeling wat aan kan doen."

Patiëntenvereniging Hoofdpijnnet roept mensen met klachten op om zich te melden. Daarnaast doen zij vandaag een oproep aan Den Haag voor een betere samenwerking in de eerstelijnszorg. Het grootste probleem ligt hem volgens de neuroloog niet bij de samenwerking, maar bij het gebrek aan kennis, ook bij de eerstelijnszorg. "Als je bij een huisarts komt die niet weet dat er nieuwe middelen op de markt zijn, dan kunnen ze je ook niet helpen."

Risico's

Te lang rondlopen met klachten brengt ook risico's met zich mee. Vooral het teveel innemen van pijnmedicatie als paracetamol en ibuprofen kan gevaarlijk zijn. "Als je dat te vaak doet, meer dan 10 dagen in de maand, kan je hoofdpijn erger worden door deze pijnstillers", legt Zwartbol uit. Dat heet medicatieovergebruikshoofdpijn. Wat uiteindelijk zelfs kan leiden tot chronische migraine.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie