Onderzoek
WNL

Stroomstootwapen kopen op Telegram: 'Ze wilden een foto van een stapel geld'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stroomstootwapen kopen op Telegram: 'Ze wilden een foto van een stapel geld'

Van kleine revolvers en semiautomatische wapens tot ID-kaarten en drugs. Op berichtendienst Telegram worden allerlei illegale waren te koop aangeboden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel nam de proef op de som. Voor honderdvijftig euro kon zij een ID-kaart op de kop tikken van een Nederlandse man.

#26 - Het Misdaadbureau: Politieagenten ontmaskeren criminelen op Telegram: ‘Een taser voor maar 50 euro’ (S03) - Het Misdaadbureau

Van den Heuvel infiltreerde in verschillende kanalen in de chatdienst, die populair is bij criminelen omdat het er relatief eenvoudig is om je identiteit te verhullen. Ze stuitte onder meer op een advertentie van wapenhandelaren. "Ze waren goed op hun hoede. Voordat ik ze kon ontmoeten, wilden ze eerst een foto van een stapel geld", vertelt Van den Heuvel in de WNL-podcast Het Misdaadbureau.

Naast het geld moest Van den Heuvel een briefje neerleggen, met daarop geschreven de datum en haar profielnaam op Telegram. "Voordat de daadwerkelijke koop plaatsvond, wilden ze weten of ik serieus was."

Een andere handelaar op Telegram verkocht tasers en pepperspray, wat in Nederland enkel door de politie mag worden gebruikt. Van den Heuvel: "Een taser is een stroomstootwapen. Het kan gebruikt worden om je spieren te verlammen, je voelt echt een pijnscheut. Ik kwam zelfs een taser tegen in de vorm van een elektronische sigaret, een geheim wapen dus."

'Vanwaar al die vragen?'

Hoewel de illegale handelaren liever alleen communiceren via Telegram, lukte het Van den Heuvel om deze verkoper te spreken. "Al het contact verloopt via die applicatie, maar met een smoes heb ik het toch voor elkaar gekregen dat hij even met mij wilde bellen. Ik heb in een korte tijd allerlei vragen op hem afgevuurd", met als doel om meer inzage te krijgen in zijn illegale handelen.

Van den Heuvel vroeg aan de man of ze meer dan één taser bij hem kon kopen, wat meteen argwaan wekte bij de verkoper. Op de vraag of korting mogelijk is bij de aankoop van meerdere wapens, antwoordde hij: "Dat kan allemaal wel bespreekbaar zijn, maar ik moet eerst maar eens zien of het allemaal goed gaat. Ik heb daar wel vaker voor niks gestaan."

Als gevraagd wordt naar de kwaliteit van de wapens en waar ze vandaan komen, zegt hij: "Vanwaar al die vragen? Ik vind het een beetje een vaag verhaal dat je daar naar vraagt. Ik ben daar nog nooit om gevraagd."

Bij een andere verkoper kon Van den Heuvel een geldig ID-kaart kopen van een Nederlandse man. "Ik deed alsof ik interesse had, maar eerst wilde ik even bellen om te kijken of hij wel serieus was." Ook deze man stond Van den Heuvel te woord. "De ID-kaart is nog geldig tot 29 oktober", zei hij. "Ik heb er laatst één voor 250 euro weggedaan. (...) Met een geldig ID-kaart kun je veel doen. Je haalt je geld er dubbel en dwars uit, honderd procent."

Politie kijkt mee

In de strijd tegen criminaliteit is ook de politie aanwezig op Telegram. Barend Frans van politie in Amsterdam maakt zich zorgen over de eenvoud waarmee illegale producenten online kunnen worden aangeschaft. "Het is momenteel op een aantal middelbare scholen een hype om een taser te hebben in de vorm van een zaklantaarn, waarmee je elektrische schokken kan uitdelen. Ze zijn heel makkelijk verkrijgbaar. Niet alleen op Telegram, maar ook elders op internet. Het is hartstikke gevaarlijk en niet normaal dat je zo'n ding bij je hebt."

Hij waarschuwt criminelen: "We zijn zichtbaar aanwezig, maar we kunnen ook onzichtbaar aanwezig zijn. Je denkt misschien dat je met een koper aan het onderhandelen bent, maar je bent met een agent aan het onderhandelen."

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie