Onderzoek
PowNed

Zo zorgt kleurgebruik ervoor dat een gedetineerde kan terugkeren in de maatschappij

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo zorgt kleurgebruik ervoor dat een gedetineerde kan terugkeren in de maatschappij

In Amerika en Duitsland zijn gevangenissen te vinden waar de cel van de gedetineerde van top tot teen roze is geverfd. De gedachte erachter is dat het gewelddadig of agressief gedrag zou moeten verminderen. En die theorie wordt niet enkel in de cel toegepast, vertelt architect Johnny van Archivolt Architecten in Het Misdaadbureau.

Video niet beschikbaar

De specifieke kleur roze is ontwikkeld door Alexander Schauss in het begin van 1980 en werd toen in de Verenigde Staten gebruikt door verschillende gevangenissen. Schauss claimde via zijn onderzoek dat de kleur mensen rustiger maakte.

Toch is niet elke gevangenis overtuigd. De gevangenis in het Duitse Hagen experimenteerde tien jaar geleden met roze 'cool down zones'. Een persvoorlichter van die gevangenis vertelt tegen Het Misdaadbureau dat de ruimtes inmiddels weer een 'normale' kleur hebben, omdat de roze zones geen meetbaar effect zouden hebben op de gedetineerden.

Vervreemding voorkomen

Anderzijds kunnen kleuren wel degelijk bijdragen aan een succesvolle terugkeer in de maatschappij, beaamt Johnny. "Je moet zorgen dat gedetineerden zo min mogelijk worden vervreemd van de maatschappij, dus je moet eigenlijk zo dicht mogelijk bij het normale leven blijven."

In veel gevangenissen zijn om deze reden ook woongroepen opgezet met cellen als slaapkamer en leefruimtes als woonkamers. In al die ruimtes waar gedetineerden zich bevinden heerst ook een bepaald kleurgebruik om "een soort huiselijke sfeer te maken", vertelt de architect. "Als je dan onderweg naar werk gaat, verandert die sfeer en loop je via buiten naar een werkplaatscomplex waar een wat zakelijkere sfeer heerst. Zo bootsen ze dat natuurlijke ritme na van slapen, samenzijn, eten, werken, terugkomen. Echt weer om dat dagelijkse leven terug te krijgen."

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie