Onderzoek
KRO-NCRV

'Geen bewijs voor criminele infiltratie in lokaal bestuur'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Geen bewijs voor criminele infiltratie in lokaal bestuur'

Er is geen sprake van criminele infiltratie in de gemeenteraad. Dat zeggen hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga en Guus Meershoek, lector aan de politieacademie in Reporter Radio als reactie op de waarschuwing van een aantal topbestuurders. Die roepen politieke partijen op goed te controleren wie er op kandidatenlijst komen te staan.



Volgens hoogleraar Elzinga is er geen bewijs dat raadsleden doelbewust hebben geïnfiltreerd. Elzinga: "Ik heb niet één raadslid in de afgelopen jaren gezien die zich bewijsbaar met ondermijning heeft beziggehouden. Misschien dat dit nu bij de nieuwe kandidaat-leden wel het geval is, maar tot nu toe heeft nog niemand deze namen kunnen noemen. De suggestie van infiltratie wordt door burgemeesters wel gewekt, maar er is geen bewijs. Dat is voor het aanzien van de Nederlandse politiek heel schadelijk."


Italiaanse toestanden


Ook Guus Meershoek, lector aan de politieacademie, vindt dat bestuurders het gevaar voor criminele infiltratie in de gemeenteraad overdrijven. "In Nederland zijn er geen Italiaanse toestanden. Hier willen de drugscriminelen zo snel mogelijk geld maken zonder dat ze door het bestuur, justitie en politie worden lastiggevallen. Daarom komen bedreigingen van bestuurders wel voor, maar criminele infiltratie zoals in Italië niet."

In de afgelopen maanden hebben verschillende bestuurders gewaarschuwd voor criminele infiltratie. Zo schreven de burgemeesters van Breda en Eindhoven in aanloop voor de raadsverkiezingen een brief aan de fractievoorzitters van alle Brabantse en Zeeuwse partijen. Daarin riepen zij de partijen op om ondermijning in hun verkiezingsprogramma op te nemen en goed op te letten wie er op de kandidatenlijst staan.


Ondermijnende criminaliteit


Burgemeester Paul Depla van Breda blijft van mening dat criminele infiltratie voorkomt, al zijn exacte cijfers moeilijk te geven. "In Brabant en Limburg raakt de ondermijnende criminaliteit steeds meer sectoren. Het zou naïef zijn om te stellen dat dit wel notarissen, advocaten en makelaars raakt, maar dat criminelen met een grote boog om de politiek heen lopen. Het is voor de georganiseerde misdaad te aantrekkelijk om de politiek te laten lopen." 



Vorig jaar hield onderzoeksbureau Pro Facto in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie een enquête onder burgemeesters, wethouders, raadsleden en ambtenaren. Hoewel bewijs daarvoor ontbreekt, zegt een kwart van de respondenten wel een vermoeden te hebben van infiltratie. Uit de enquête blijkt verder dat er van grootschalige beïnvloeding door criminelen op het lokale bestuur geen sprake is. 



Verklaring Omtrent Gedrag


In de tussentijd gaan er uit angst voor criminele infiltratie steeds meer stemmen op om de raadsleden beter te screenen. Zo pleitte de Noord-Hollandse commissaris van de Koning – Johan Remkes – vorige maand voor het verplicht invoeren van een Verklaring Omtrent Gedrag voor raadsleden. Ook stelt Remkes een verruiming van de mogelijkheden voor om iemand uit te sluiten van het passief kiesrecht als degene voor een bepaald delict is veroordeeld.

Luister vanavond om 19 uur naar Reporter Radio

Ster advertentie
Ster advertentie