Douane onderschept tijgervel en jaguarhuid op Schiphol
- Nieuws
- Douane onderschept tijgervel en jaguarhuid op Schiphol
Bij de controle van een vrachtvlucht afgelopen week op Schiphol heeft de Douane een tijgervel en jaguarhuid onderschept. Dat bevestigt een woordvoerder van de Douane aan Het Misdaadbureau. De vachten van deze beschermde diersoorten waren onder andere verwerkt tot opbergdozen en zijn in beslag genomen.
foto: Douane
Enkele vondsten die zijn onderschept door de Douane.
Luister vrijdagavond om 19.00 uur naar Het Misdaadbureau van Omroep WNL op NPO Radio 1. Wie luistert, weet meer!
De vlucht kwam uit Peru en was onderweg naar het Verenigd Koninkrijk, maar maakte een tussenstop op Schiphol. De handel in deze beschermde dieren is illegaal zonder vergunning en er gaat veel geld in om.
Douane vindt steeds vaker huiden, tanden, vinnen en vlees van beschermde dieren
De vondst van afgelopen week staat niet op zich. Het Misdaadbureau heeft cijfers van de Douane geanalyseerd en daaruit blijkt dat in de afgelopen vier jaar steeds vaker opgezette dieren of één of meerdere onderdelen van beschermde dieren zijn onderschept. Het gaat om huiden, tanden, vinnen en vlees. Zo is er in de afgelopen zomer apenvlees onderschept dat in sommige landen als delicatesse wordt gezien. Het aantal onderscheppingen loopt gestaag op, van slechts 36 vondsten in 2019 naar 96 vondsten in 2022 op vracht- en passagiersvluchten. Dit betekent niet dat er ook per se meer reizigers betrapt zijn, want soms hebben zij meerdere producten bij zich waar geen vergunning voor is.
Beschermde dieren gebruikt in crèmes, horloges en mascara
De Douane heeft in de afgelopen jaren ook veel producten onderschept waarvoor beschermde dieren zijn gebruikt. Het gaat om riemen, laarzen, horlogebandjes, pillen, crèmes en hoofdtooien. Ook hier loopt het aantal onderscheppingen op, van 67 vondsten in 2019 naar 72 vondsten in 2022. "Bij één vondst kunnen meerdere producten zijn aangetroffen", legt woordvoerder Marije Kuiper van de Douane uit. "Wat we vaak zien zijn traditionele medicijnen waarin tijgerbotten en berengal verwerkt zijn, die komen vaak uit Aziatische gebieden. Daarnaast treffen we ook veel laarzen en riemen van krokodillen- of slangenleer aan."
Smokkelaars azen op baby-paling
De Douane heeft in de afgelopen jaren niet vaak levende beschermde dieren gevonden. Wel hebben ze in 2021 zes levende papegaaien in beslag genomen op een ferry vanuit Groot-Brittannië. Opvallend is verder dat er zowel in 2022 als in 2023 flinke hoeveelheden glasaal, oftewel baby-paling, is aangetroffen. Vorig jaar onderschepte de Douane 105 kilo levende baby-paling. In dit jaar gaat het tot op heden om 54 kilo. Glasaal is interessant voor smokkelaars, omdat honderd kilo zo’n 200.000 euro waard kan zijn op de zwarte markt. Hiermee rendeert het beter dan ivoor.
Het Misdaadbureau
Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.
Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.