Binnenland
PowNed

Douanepersoneel vindt op Schiphol drugs op de gekste plekken: 'Van bloemensteeltjes tot pindakaas'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Douanepersoneel vindt op Schiphol drugs op de gekste plekken: 'Van bloemensteeltjes tot pindakaas'

Douanepersoneel is niet snel meer verbaasd over de plekken waar ze drugs vinden als ze ladingen controleren die uit vliegtuigen komen op Schiphol. "De drugs kunnen verstopt zitten in de steeltjes van bloemen. Ook komen we brokjes cocaïne tegen in pindakaas als vervanging van de pinda's", zegt Jeroen, teamleider Schiphol Cargo van de douane, in Het Misdaadbureau.

#25 - Het Misdaadbureau: 'We vonden brokjes cocaïne in potten pindakaas' (S02) - Het Misdaadbureau

Om de drugs te kunnen vinden, controleert de douane onder meer passagiersvluchten en vrachtvluchten die uit een risicoanalyse naar voren komen. "We kijken naar trends en houden bronlanden in de gaten. Het is bekend dat met name cocaïne uit landen in Zuid- en Midden-Amerika komt", aldus de teamleider. Naast de risicoanalyse spoort de douane de drugs ook op met honden, scanners en laboratoriumonderzoek. Ook passagiers worden gecontroleerd. Zij kunnen de drugs via bolletjes hebben ingeslikt of plakken pakketjes drugs op de huid.

Nog een belangrijke factor voor de douane en de Koninklijke Marechaussee om in de gaten te houden zijn de pashouders op Schiphol. Dat zijn de mensen die op de luchthaven werken en toegang hebben tot de vliegtuigen en toegang kunnen hebben tot beveiligde terreinen. Zij worden gevraagd door criminelen om tegen veel geld drugs uit de luchthaven te smokkelen, zegt Jelle Bruinekool, plaatsvervangend brigadecommandant van de Politiedienst Marechaussee op Schiphol. "We brengen de bedrijfsprocessen in kaart zodat verdacht gedrag opgespoord kan worden", zegt Jeroen van de douane.

De aanpak van de douane, Koninklijke Marechaussee en FIOD lijkt goed te werken. Al jaren daalt het aantal gepakte drugssmokkelaars. De afgelopen vier jaar is het aantal gepakte drugssmokkelaars, gedaald met meer dan 35 procent. "We hopen natuurlijk dat dit komt door de gezamenlijke controles", maar Bruinekool durft niet te zeggen of dat echt het geval is. "Er is inderdaad sprake van een waterbedeffect." Daarmee bedoelt Bruinekool dat criminelen uitwijken naar andere plekken. "Criminelen vinden altijd wel een manier."

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie