Binnenland
BNNVARA

Vogeltrek is losgebarsten: 'Echt een hoogtepunt in het jaar voor mij'

foto: Rob Buiterfoto: Rob Buiter
  1. Nieuwschevron right
  2. Vogeltrek is losgebarsten: 'Echt een hoogtepunt in het jaar voor mij'

Zo rond september worden niet alleen miljoenen trekvogels onrustig. Ook heel veel vogelaars willen maar één ding: naar buiten om te zien wat de najaarstrek hen brengt. Eén van die liefhebbers is Lars Buckx van dagjeindenatuur.nl. "De najaarstrek is echt een hoogtepunt van het jaar voor mij. Het is niet alleen fascinerend om de trek zelf te zien, maar ik hoop vooral ook op wat bijzondere 'dwaalgasten' tussen al die trekvogels. Vroege Vogels ging samen met Buckx op pad in de Kennemerduinen.

Trekvogels langs de kust

Vorig najaar werd Buckx op zijn wenken bediend. Een – bij ons extreem zeldzame – ringsnaveleend streek neer op het Vogelmeer in de Kennmerduinen. "Dat is een vogel die normaal in Noord-Amerika voorkomt, maar soms worden trekvogels door hevige stormen boven de Atlantische Oceaan onze kant op geblazen. Het is misschien een beetje sneu voor die vogels dat ze geen kans meer krijgen om terug te vliegen, want de wind blaast vooral onze kant op. Daar kunnen ze niet meer tegenin vliegen. Maar tot op de dag van vandaag heeft deze eend het prima naar zijn zin tussen de kuifeenden op het Vogelmeer."

foto: Lars Buckx

Ringsnaveleend

Tegenwind

Sowieso is de wind een belangrijke voorwaarde bij de vogeltrek, vertelt Buckx. "Bij noordoostenwind vliegen de vogels heel hoog, met de wind mee van noordoost naar zuidwest. Als de wind wat meer uit het zuiden waait, gaan ze juist heel laag vliegen, om de tegenwind een beetje te mijden. Maar dan kunnen wij ze juist goed zien. Bij westenwinden worden de trekvogels meer landinwaarts geblazen. Maar als de wind richting de kust staat, 'stuwt' de trek rond de duinen. Trekvogels hebben er een hekel aan om over zee te vliegen."

foto: Rob Buiter

Lars Buckx vogelgid van Dagjeindenatuur.nl

Extreme topsporters

Met de voornamelijk oostenwinden van de afgelopen dagen, miegelt het nu in de duinen van de kleine zangvogeltjes. "Die hebben de afgelopen nacht, in hun eentje, enorme afstanden afgelegd. Overdag rusten ze in groepjes in de struiken, zodat ze samen eventuele roofvogels eerder opmerken. En ze tanken dan bij voor de volgende nacht."

Een 'extreem gevalletje trekvogel' is het goudhaantje, vertelt Buckx. "Dat zijn vogeltjes van net 5 gram, maar die wel bijna duizend kilometer over zee kunnen vliegen, van Scandinavië in één ruk naar onze Waddeneilanden. Echte topsporters!"

Op bijgaande foto zit een uitgeput goudhaantje uit te rusten op een zeilschip op de Waddenzee.

foto: Rob Buiter

Een uitgeput goudhaantje zit uit te rusten op een zeilschip op de Waddenzee.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie