Wageningen Universiteit verwacht nauwelijks PFAS in vlees en melk van koeien
- Nieuws
- Wageningen Universiteit verwacht nauwelijks PFAS in vlees en melk van koeien
Melk en vlees van de koe bevat zeer waarschijnlijk geen PFOA, een vorm van PFAS. De universiteit Wageningen is in een afrondende fase van een dierproef waarbij gemeten wordt of verschillende soorten PFAS achterblijft in melk en vlees bij koeien. Eerder bleek uit Duits onderzoek dat PFOA in belangrijke mate wordt uitgescheiden via de urine van de koe. "Wij zijn eigenlijk vrij zeker dat we die resultaten gaan bevestigen", zegt onderzoeker en toxicoloog Ron Hoogenboom van Wageningen Food Safety Research in onderzoeksprogramma Argos.
Argos: De strijd tegen PFAS rond Chemours
Het onderzoek wordt uitgevoerd op verzoek van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. PFOA, een van de vele chemische stoffen die onder de naam PFAS bekend staan, is decennialang uitgestoten door de chemische fabriek Chemours in Dordrecht. Een groot gebied rond de fabriek is zwaar vervuild met PFOA. In het gebied liggen ook melkvee bedrijven. Volgens Ron Hoogenboom is dit een goed bericht voor boeren, "omdat we geluk hebben dat PFOA bij koeien minder een probleem is dan we dachten."
Bij de dierproef in Wageningen, en eerder in Duitsland, zijn de koeien gevoerd met producten die vervuild was met verschillende soorten PFAS’s. "Opvallend is dat PFOS wel een probleem is, omdat dat teruggevonden wordt in de melk en de organen en dus het vlees, terwijl PFOA juist niet overdraagt naar die producten en vooral in de urine terechtkomt van die dieren", zegt Ron Hoogenboom.
PFOS is een andere stof uit de PFAS-familie die vooral gebruikt werd door de 3M fabriek in Vlaanderen en waarvan ook vervuiling is gevonden in Zeeland. De Universiteit Wageningen publiceert na de zomer de resultaten van het onderzoek.
Extra onderzoek
De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO), de brancheorganisatie van zuivelbedrijven, heeft sinds de eerste berichten in 2017 over vervuiling met PFAS’s rond Chemours in Dordrecht extra onderzoek gedaan naar vervuiling in rauwe melk in het gebied. "We zijn nooit in de buurt gekomen van de actiewaarde, zelfs niet een beetje", zegt directeur Joep Rats. De NZO heeft extra onderzoek gedaan rond Chemours omdat ze geen "risico’s wilden lopen dat het in zuivelproducten voor zou komen", aldus Rats. De NZO is nooit naar buiten getreden met de onderzoeksresultaten, "omdat we heel veel testen en we er geen aanleiding voor zagen", aldus Joep Rats.
Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautorieit (NVWA) laat op vragen van Argos weten ‘tot nu toe geen verontrustende gehaltes PFAS’s in melk uit Nederland te hebben gevonden’.