Moeder maakt 130.000 euro schuld, maar kind moet het terugbetalen
- Nieuws
- Moeder maakt 130.000 euro schuld, maar kind moet het terugbetalen
[KRO-NCRV] Kinderen die een schuld hebben van bijvoorbeeld 130.000 euro, omdat hun moeder onterecht persoonsgebonden budget heeft ontvangen. Het klinkt als een horrorverhaal, maar voor veel kinderen is dit werkelijkheid. "Het kind is de budgethouder, ook al vraagt een ouder de zorg aan", zegt onderzoeksjournalist Saskia Adriaens van De Monitor op Radio 1.
Als je als ouder ten onrechte een persoonsgebonden budget voor je kind hebt aangevraagd, moet je het ontvangen bedrag terugbetalen. Lukt dit niet, dan komt de schuld op de schouders van het kind zodra die meerderjarig is. Dit ontdekte het journalistieke onderzoeksprogramma De Monitor. De schuld kan verder oplopen door incassokosten en rente. Het gaat vaak om tienduizenden euro’s.
Een persoonsgebonden budget (PGB) kan aangevraagd worden om zelf zorg te kunnen inkopen. Met deze regeling houdt de aanvrager zelf de regie, maar er moet wel verantwoording worden afgelegd over hoe het geld is besteed.
Münchhausen by Proxy
Het ten onrechte ontvangen van een PGB gebeurt zowel bewust als onbewust. In een van de voorbeelden van De Monitor gaat het om een moeder met het Syndroom van Münchhausen by proxy, wat inhoudt dat ze haar kinderen bewust ziek heeft gemaakt.
Vertrouwensarts van Veilig Thuis Utrecht, Anne-Marie Raat: "Noem het alstublieft geen syndroom, dan lijkt het een ziekte. Wij noemen het een vorm van kindermishandeling waarbij de moeder, het gaat meestal om de moeder, een kind ziek maakt, ziek praat of lichte symptomen verergert."
De gevolgen voor het kind zijn ernstig: "Je hebt een materiele schuld op je 18e en ten tweede, een kind heeft moreel ook een schuld. Een kind kan zich er enorm ongelukkig over voelen dat een ouder dit geld voor hem heeft aangevraagd. Het is heel schadelijk voor de ontwikkeling van kinderen."
Het aantal gevallen van Münchhausen by proxy is de afgelopen jaren toegenomen. Raat schat dat het zeker 600 keer per jaar voorkomt. Het totaal aantal kinderen dat geconfronteerd wordt met een schuld ligt nog veel hoger, aangezien ouders dat ook onbewust kunnen veroorzaken.
Zorgkantoren in gesprek met ministerie
Raat pleit ervoor om kinderen vanaf 12 jaar beter te informeren over wie budgethouder is van een PGB. "Daarnaast kun je de andere ouder met gezag betrekken in de procedure. Vertrouwensartsen zien vaak gezinnen waarbij de ouders uit elkaar zijn. Als de moeder een PGB aanvraagt, wordt de vader er pas bij betrokken zodra er schulden zijn."
Adriaens heeft inmiddels ook contact gehad met zorgverzekeraar Zilveren Kruis en het ministerie van Volksgezondheid: "Volgens het Zilveren Kruis is dit de juridische werkelijkheid, ze maken geen onderscheid tussen minderjarig en meerderjarig. Het ministerie stelt dat het juridisch lastig in elkaar zit. Beide partijen zijn nu met elkaar in gesprek."
Kinderen die deze situatie herkennen of aanvullende vragen hebben kunnen terecht bij onder meer de kindertelefoon of Veilig Thuis via het landelijke nummer 0800 2000. Meer informatie over dit onderwerp vind je ook op http://demonitor.ncrv.nl/.