Onderzoek
AVROTROS

Zonder snot de winter door dankzij zwemmen in de kou?

foto: Hans van Rhoon | ANPfoto: Hans van Rhoon | ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zonder snot de winter door dankzij zwemmen in de kou?

Is het nou wel of niet verstandig om koud te douchen? En moet je altijd een dikke jas aan of juist je lichaam laten werken? En wat is de invloed op onze gesteldheid als we de verwarming een graadje lager zetten? Relevante vragen voor snotterige tijden, die dr Kelder stelt aan hoogleraar thermofysiologie prof. Dr. Hein Daanen.

Video niet beschikbaar

Linksprogressief Nederland kreeg afgelopen woensdagavond een hele koude douche, toen zij met de eerste exitpolls werden geconfronteerd. Misschien wel goed voor ze – volgens Wim Hof & -adepten is een letterlijke koude douche in ieder geval weldadig voor lichaam en geest. Maar wat zegt de wetenschap over die gezondheidseffecten?

Daanen en consorten onderzoeken de effecten van hitte en kou op de mens met behulp van klimaatkamers, waarin temperatuur en zuurstofgraad gereguleerd worden. Toch is er veel wat we nog niet weten, als het bijvoorbeeld gaat over koud douchen en gezondheid, legt Daanen uit. In 2016 is er onderzoek gedaan onder drieduizend mensen rondom Amsterdam gevraagd hebben om koud af te douchen. "Uit het onderzoek kwam naar voren dat mensen zich veel beter voelen na het koud afdouchen, maar dat is niet gereflecteerd in het aantal ziektedagen."

We weten dus dat er een positief psychologisch effect is. Er is nog geen hard bewijs voor het effect op het immuunsysteem aangetoond.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie