Voedselverspilling Nederland goed voor 2 miljard kilo: 'Er is nog veel winst te behalen'
- Nieuws
- Voedselverspilling Nederland goed voor 2 miljard kilo: 'Er is nog veel winst te behalen'
In ons land verspillen we jaarlijks 2 miljard kilo aan voedsel. "Wanneer je dit in vrachtwagens zou stoppen, zou er een file vanaf Utrecht tot en met Barcelona staan", zegt Sanne Stroosnijder, programmamanager voedselverspilling Wageningen University & Research (WUR), bij Spraakmakers. Maar wat kunnen we er zelf tegen doen om zo min mogelijk voedsel te verspillen?
Video niet beschikbaar
33 kilo per persoon per jaar en maar liefst 25 procent van het geproduceerde voedsel wordt weggegooid. Daarbij staat brood op nummer één, gevolgd door groente en fruit en op de derde plaats aardappelen en zuivel. Al dit levert zeven procent van de broeikasgassen in ons land op. Volgens Stroosnijder des te meer reden om dit onderwerp aan het licht te brengen tijdens de Verspillingsvrije Week: "Niemand is vóór voedselverspilling, maar er is nog veel winst te behalen."
Zonde
"Ik denk dat geen enkele keten compleet efficiënt kan zijn", zegt filosoof Karim Benammar. "Aangezien het op de juiste tijd op de juiste plek terecht moet komen. Maar die 25 procent kan volgens mij wel omlaag." Benammer vraagt zich af of brood wel zo'n groot probleem is. "Het is een heel groot probleem", zegt Nadia Zerouali, Spraakmaker, culinair-schrijver en kok. "Gros van de Nederlanders gooit het klakkeloos weg. En waarom? Je kunt er zoveel nog van maken!"
De consument verspilt bij elkaar wel één derde van de gehele 2 miljard kilo. "Het is niet de schuld van de consument", zegt Zerouali. Waar Stroosnijder mee instemt: "Het wordt ons ook niet makkelijk gemaakt. Onze huishoudplanning staat vaak onder druk. Wanneer een week anders loopt, belandt er vaak veel voedsel in de prullenbak."
'Goed op weg'
De ambitie is om in 2025 de helft minder voedsel te verspillen ten opzichte van 2015. "We moeten versnellen als we dat doel willen halen." Al zijn we wel goed op weg volgens de programmamanager, maar wordt het steeds lastiger. "Alle makkelijke oplossingen hebben we natuurlijk al toegepast."
Kijken, ruiken en proeven
Op producten staan vaak meerdere datums: de 'tenminste houdbaar tot'-datum en de 'te gebruiken tot'-datum. De 'tenminste houdbaar tot'-datum betekent dat het tot minimaal die datum te gebruiken is. Daarna is het vaak nog bruikbaar, maar moet je kijken of het product nog goed is, legt Lilou van Lieshout van het Voedingscentrum uit. "Kijken, ruiken en proeven", zegt luisteraar Stefan.
Stroosnijder geeft de tip om de koelkast op houdbaarheid in te delen. "Het oudste vooraan en het nieuwste achteraan bijvullen." Dit kan ook door producten te arceren met gekleurde labels, zodat het voor huisgenoten duidelijk is wat er wél en niet meer goed is. Of dat er iets op moet. Daarbij benadrukt Stroosnijder dat communicatie in het huishouden belangrijk is en het handig is om een Hoofd boodschappen aan te stellen in huis.
"Denk goed na over hoe je met boodschappen omgaat in je huis" vult Zerouali nog aan. "Parkeer je voedsel op tactische plekken in je huis, zodat je het niet vergeet!"
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!