Hoe AI ons kan helpen in de strijd tegen het weggooien van ongeconsumeerd voedsel
- Nieuws
- Hoe AI ons kan helpen in de strijd tegen het weggooien van ongeconsumeerd voedsel
We kennen het allemaal wel: je hebt uitgepakt in de keuken, maar nét wat te veel gekookt. Thuis kun je het dan makkelijk bewaren, maar voor restaurants kan dat lastig zijn. Het bedrijf Orbisk bedacht daar een slimme oplossing voor: een AI afvalscanner. “Iedere keer als een medewerker in het restaurant of in het hotel eten in de prullenbak gooit, neemt de camera een foto. Met beeldherkenning wordt inzichtelijk wat er wordt weggegooid,” schetst Richard Beks in Villa VdB.
Video niet beschikbaar
Buffet
Richard Beks is de bedenker van het AI-apparaat. Zijn collega zag tijdens een buffet in een hotel hoeveel eten er in de prullenbak ging. "Als je dan stilstaat bij het feit dat er miljoenen hotels en restaurants op de wereld zijn die elke dag kleine beetjes weggooien, dat was voor mij een realisatie dat daar iets mee moet gebeuren."
Zo kwamen hij en zijn collega op het idee om een voedselscanner te maken, waarmee inzichtelijk wordt hoeveel er verloren gaat. Hoeveel dat inmiddels al is? "We bestaan nu vijf jaar en hebben ruim zeven miljoen kilo voedselafval bespaard." Dat maakt impact, vertelt hij: "Het kost heel veel CO2 om al dat eten te produceren en we zijn natuurlijk allemaal bezig met het reduceren van onze CO2-uitstoot. Als je alle CO2-uitstoot ter wereld van al het voedselafval bij elkaar neemt, dan is dat 1.3 miljard ton CO2 aan voedsel dat verspild wordt. Daar kan dit apparaat bij helpen."
Scrambled eggs
Room Mate Bruno Hotel in Rotterdam gebruikt het systeem "De camera herkent gelijk wat je weggooit, binnen een seconde maakt hij een foto en zie je precies wat het is. Met de data die in het systeem zit kan je precies zien hoeveel scrambled eggs je weggooit," vertelt directeur Burg de Rave.
Daarmee kan de inkoop en de bereiding van het voedsel worden aangepast, en zo wordt er tegenwoordig al zo'n 20 gram voedselafval per gast bespaard. Dat lijkt weinig, maar het is veel, vertelt Beks: "Het is een optelsom van al die kleine beetjes, dus het is twintig gram per gast. Er zijn 200 gasten op zo'n ontbijtbuffet alleen al, dus dan heb je het over enkele kilo's die ongenuttigd in de prullenbak ging. Dan heb je nog lunch, diner... Dus uiteindelijk heb je het over 50 tot wel 100 kilo per locatie wat per dag ongeconsumeerd in de prullenbak verdwijnt."
Voor thuis
Is het voor thuis ook interessant? "Je hebt natuurlijk nu ook steeds meer slimme koelkasten die een camera aan de binnenkant van een deur hebben. Dit zijn dingen die daarmee in de ontwikkeling kunnen. AI kan daar dus ook goed van pas komen."
Villa VdB
Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.