Grote bezorgdheid onder jongeren wereldwijd over terugdraaien verworven vrouwenrechten
- Nieuws
- Grote bezorgdheid onder jongeren wereldwijd over terugdraaien verworven vrouwenrechten
Wereldwijd maken meisjes en jonge vrouwen zich grote zorgen over het verlies van hun rechten. En door de opkomst van conservatieve bewegingen wordt deze bezorgdheid alsmaar groter, blijkt uit nieuw onderzoek van Plan International. Garance Reus Deelder is directeur van Plan International en schuift aan in De Nieuws BV om het onderzoek toe te lichten. Dit doet ze samen met Isabelle Bakker van BO Diversity, een organisatie die zich inzet voor gendergelijkheid in de samenleving.
Steeds meer zorgen onder jongeren over verlies van vrouwenrechten wereldwijd
Video niet beschikbaar
Wereldwijde bezorgdheid
Plan International deed onderzoek in 35 landen en de tendens rondom dit thema is overal hetzelfde. "Je ziet dat meisjes, jonge vrouwen, zich echt in al die landen zich zorgen maken over terugdraaiing van vrouwenrechten." Volgens Deelder komt dit doordat er vanuit de conservatieve hoek steeds meer weerstand is voor thema’s als seksuele voorlichting, abortus en feminisme. Ze ziet wereldwijd ook concrete tekenen van achteruitgang. "In Honduras is seksuele voorlichting op scholen nu verboden, terwijl wrang genoeg, seksuele voorlichting juist tienerzwangerschappen kan voorkomen en in Honduras is een kwart van de meisjes zwanger voor haar 18e."
Reality check
Isabelle Bakker is niet verbaasd over de resultaten van het onderzoek en noemt het een 'reality check'. Ook in Nederland ziet ze een verharding in de samenleving. "In Nederland staat abortus ook nog steeds in het strafrechtboek, en in 2023 is een wetsvoorstel niet aangenomen om het eruit te krijgen. Of dat vrouwelijke politici nog steeds veel meer haat en bedreigingen krijgen dan hun mannelijke collega’s, en daardoor helaas ook weer de politiek verlaten. Waardoor jonge vrouwen die rolmodellen en voorbeeldfuncties verliezen."
Voortrekkersrol voor Nederland
Nederland is altijd een toonaangevende en moedige partner geweest op het gebied van seksuele rechten wereldwijd, vertelt Deelder. "Het is cruciaal dat deze voortrekkersrol behouden blijft, en dat er niet wordt bezuinigd op nationale, maar vooral ook internationale programma’s, op het gebied van seksuele rechten en seksuele voorlichting."