OM concludeert natuurlijke dood ex-MIVD’er, maar 'het blijft kriebelen'
- Nieuws
- OM concludeert natuurlijke dood ex-MIVD’er, maar 'het blijft kriebelen'
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het onderzoek naar het overlijden van oud-MIVD'er Hans van de Ven afgerond. Volgens het OM is de 69-jarige man uit Amstelveen een natuurlijke dood gestorven en zijn er geen aanwijzingen dat hij is vermoord. "We hebben altijd rekening gehouden met dat scenario", vertelt journalist Koen Voskuil, die maandenlang onderzoek deed naar de zaak, in Argos.
Video niet beschikbaar
Nieuw onderzoek
Op 5 februari 2021 werd Van de Ven onder verdachte omstandigheden dood gevonden in bad. Na onderzoek van het AD met aanvullingen van Argos werd het politieonderzoek naar de doodsoorzaak heropend. "Het OM heeft besloten om het lichaam op te graven", legt Voskuil uit. "En bepaalde spelers rondom Hans van de Ven zijn afgeluisterd."
Inmiddels heeft het OM haar onderzoek weer gesloten. "De meest waarschijnlijke conclusie is dat hij aan een hartaanval is overleden", vertelt Voskuil. "Er zijn geen gifstoffen aangetroffen en er is eigenlijk nergens motief naar voren gekomen dat er sprake zou zijn van moord." Toch blijven veel vragen onbeantwoord. "Het is gewoon vervelend dat het OM pas na één jaar onderzoek is gaan doen, je weet natuurlijk nooit wat ze eerder hadden kunnen vinden."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Mysterieuze omstandigheden
De oorspronkelijk vastgestelde doodsoorzaak van de schouwarts was een gescheurde aorta. "Dat bleek bij een secondopiniononderzoek niet te kloppen", stelt Voskuil. Bij het exacte moment van overlijden blijven eveneens vraagtekens staan. "Nabestaanden hebben nu een klacht ingediend bij het medisch tuchtcollege, omdat ze benieuwd zijn naar de beweegredenen van de schouwarts om tot zijn conclusies te komen."
Ook weten we nog steeds niet of de betrokkenheid van Van de Ven bij een ultrageheime grootschalige internationale afluisteroperatie een rol heeft gespeeld. Waarom de voortvluchtige Annique Botermans zich in huis bevond en geen hulp inschakelde en waarom de foto’s van de technische recherche zijn verwijderd. Uit gezamenlijk onderzoek van Argos en Voskuil blijkt dat de MIVD die foto’s heeft bekeken. "Dat vind ik des te merkwaardiger", zegt Voskuil. "Dit is een zaak die altijd blijft kriebelen."
Meer journalistiek speurwerk?
Argos is het onderzoeksjournalistieke programma van de HUMAN en VPRO. Je hoort Argos om de week op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp, of via de website van Argos. Volg Argos ook via Facebook, Twitter en LinkedIn.