Is het coronavirus hittebestendig?
- Nieuws
- Is het coronavirus hittebestendig?
[Human] "Ik verwacht dat het coronavirus in april wel zal verdwijnen, want dan wordt het warmer," zei de Amerikaanse president Donald Trump tijdens een verkiezingsbijeenkomst in New Hampshire. De bewering dat het coronavirus verdwijnt zodra de temperatuur stijgt, komt vaker terug. Klopt dit?
Bij dit soort vragen is de belangrijkste bron: World Health Organisation (WHO). Zij geven aan dat er onvoldoende bewijs is om aan te nemen dat het virus de zomer niet zal overleven. Naast het feit dat het nog onduidelijk is of het virus hetzelfde reageert als andere virussen, zijn mensen na de zomer nog even vatbaar om ziek te worden. Het virus kan mensen dan opnieuw besmetten. Dit wordt bevestigd door Centers for Disease Control and Prevention (CDC).
Verschillende geluiden
Toch horen we ook andere geluiden in Nederland. Zo zegt Marc van Ranst, hoogleraar virologie aan de Universiteit Leuven, in februari tegen EenVandaag dat hij Trump niet graag gelijk geeft, maar het toch eens is met zijn uitspraak.
Van Ranst zegt dat elke dag verder richting de zomer, er eentje is richting het einde van het virus, "Neem bijvoorbeeld de SARS-epidemie uit 2003, toen verdween het virus ook als sneeuw voor de zon in mei. De gewone verkoudheidsvirussen vind ik ieder jaar vanaf april en mei ook niet meer terug."
Ook hoogleraar Emerging Viruses Wim van der Poel van de Universiteit Wageningen komt in het EenVandaag-artikel aan het woord. Hij plaatst een kanttekening bij de uitspraak dat het warme weer het coronavirus zal bestrijden. "Over het algemeen is het zo dat virussen een duidelijke seizoenscirculatie hebben. Dat betekent dus dat we van veel virussen meer verspreiding zien in met name koude en regenachtige perioden."
"We kennen de verspreiding van dit coronavirus nog niet. Daarom vind ik de uitspraak van Trump niet terecht. Het lijkt nu of alle virussen over één kam geschoren kunnen worden. Door te zeggen dat het coronavirus verdwijnt als het warmer wordt, zeg je eigenlijk dat je niet meer bang hoeft te zijn."
Onvoldoende bewijs
Over de afname van het coronavirus bij warm weer kan dus nog weinig gezegd worden. Er kunnen, aan de hand van voorgaande onderzoeken, voorspellingen worden gedaan dat het virus in hoge temperaturen zal afnemen, maar dit is nog niet voldoende bewezen om als waar aan te nemen.
Lees het hele artikel hier.
Corona Debunker
Het coronavirus houdt de wereld in zijn greep. Nieuws over het virus verspreidt zich razendsnel, net zoals nepnieuws. Medialogica (Human) volgt de ontwikkelingen op de voet en probeert mythes door te prikken, te debunken. Meer gedebunkte onderwerpen lees je hier.