Historische protesten in China gaan door. 'Mensen voelen zich verenigd in afkeer corona-aanpak'
- Nieuws
- Historische protesten in China gaan door. 'Mensen voelen zich verenigd in afkeer corona-aanpak'
Voor de derde dag op rij gaan mensen in China de straat op. "Weg met de partij, weg met Xi Jinping!" Voor Chinese begrippen is het ongekend dat mensen dat massaal scanderen. Wat betekent die grootschalige opstand nu voor de positie van de Chinese regering? Correspondent Eva Rammeloo vertelt erover in Bureau Buitenland.
Bureau Buitenland - Unieke opstand in China & Gedoemde Congolese wapenstilstand
Brand in flatgebouw
Demonstraties in Shanghai. Die heeft Eva Rammeloo in al die jaren dat ze in China woont niet eerder meegemaakt. Voor Chinese begrippen is het zeer uniek dat mensen in groten getale in opstand komen tegen de regering in Beijing. "Mensen voelen zich verenigd in de afkeer van het zero covid-beleid", vertelt de correspondent.
Aanleiding voor het verzet dat door het hele land is ontketend, was de brand in een flatgebouw in de hoofdstad van Xinjiang, waarbij tien mensen om het leven kwamen. De geruchten gingen dat de coronamaatregelen ervoor hadden gezorgd dat deze mensen niet konden worden gered. "Dat raakt aan veel angsten van mensen in het hele land. Dít kan ons ook overkomen, wordt er gedacht."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Versleutelde apps
In diverse steden zijn mensen de straat op gegaan, zoals in Beijing, Chengdu en Guangzhou. "Het zijn veel verschillende mensen die demonstreren. In Urümqi wilden mensen een einde aan de lockdown, maar wilden tegelijkertijd hun loyaliteit aan de Chinese Communistische Partij kenbaar maken. Dan heb je jongeren die politieke verandering willen. En ouderen willen vooral een einde aan de coronamaatregelen."
Inmiddels heeft de regering aangegeven door te gaan met haar zero covid-beleid, maar wel enkele maatregelen te versoepelen. Drie weken geleden werd een plan met twintig punten gepresenteerd door president Xi. Dat plan moest verlichting bieden rondom de corona-aanpak. Maar mensen merkten daar weinig van. "Er is sprake van vervlogen hoop", zegt Rammeloo, waardoor mensen steeds meer woede uiten.
Kat-en-muisspel
Of er een georganiseerde beweging de demonstraties aanjaagt, is onduidelijk. "Via versleutelde apps wordt er gecommuniceerd over demonstraties", zegt de journalist. "Mensen doen ontzettend hun best om censuur te omzeilen. Het is een kat-en-muisspel met de censor."
Gerelateerde podcast
Het China van Xi
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.