Helft jongeren praat niet over psychische klachten: 'Ik schaamde me zo'
- Nieuws
- Helft jongeren praat niet over psychische klachten: 'Ik schaamde me zo'
Nadine (34) was lange tijd ernstig depressief en kreeg er zelfs psychotische verschijnselen bij, waardoor ze korte tijd opgenomen moest worden. "Ik denk dat het nooit zo ver was gekomen als ik eerder had durven praten. Maar ik voelde zo veel schaamte. Ik kon met niemand delen hoe ik me van binnen voelde", vertelt ze. Voor veel andere jongeren is dat niet anders, blijkt uit onderzoek onder het EenVandaag Opiniepanel.
Video niet beschikbaar
Ruim de helft (55 procent) van de jonge mensen met psychische klachten ervaart het als een taboe om daar over te praten. Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, onder 2100 jonge mensen tussen de 16 en 34 jaar.
Het volledige onderzoek
De volledige resultaten van het onderzoek over psychische klachten bij jongeren vind je op EenVandaag.nl.
Klachten
Veel jongeren zeggen last te hebben van stress, maar ook andere klachten komen regelmatig voor. Dit gaat van somberheid tot slaapproblemen, en van angsten tot depressieve gevoelens.
De klachten kunnen elkaar steeds meer versterken, zoals ook Nadine beschrijft: "Ik zou mezelf normaal gesproken nooit iets willen aandoen. Toch waren die hele donkere gedachten er wel. Ik schrok er heel erg van, maar kon dit met niemand delen. Ik was ervan overtuigd dat ik er helemaal alleen voor stond terwijl achteraf bleek dat dit helemaal niet zo was."
Lessen over mentale gezondheid
Nadine vindt dat er veel meer moet gebeuren om het taboe op psychische aandoeningen te doorbreken. "Het is schokkend om te zien hoeveel jongeren met depressies of andere klachten kampen. Ik denk dat het goed zou zijn om hier op school aandacht aan te schenken, bijvoorbeeld met gerichte lessen over psychische kwetsbaarheid."
Praat over je depressie, want dat doen nog te weinig mensen
Radio EenVandaag
Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.