Expert: lastig om staat aansprakelijk te stellen voor Long Covid bij zorgmedewerkers

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Expert: lastig om staat aansprakelijk te stellen voor Long Covid bij zorgmedewerkers

Een rechtszaak om de overheid aansprakelijk te stellen voor de schade die zorgmedewerkers leiden door Long Covid is niet heel kansrijk. Dat zegt hoogleraar privaatrecht Elbert de Jong van de Universiteit Utrecht in de podcast Long Covid, de schaduwpandemie. "De overheid heeft veel beleidsvrijheid."

Vakbonden FNV en CNV overwegen een dergelijke rechtszaak, maar De Jong denkt niet dat ze die zouden kunnen winnen. "Zeker als het gaat om een crisissituatie die is omgeven met veel onzekerheden, heeft de overheid veel vrijheid. Dat resulteert eigenlijk in een terughoudende lijn in de rechtspraak om in dit soort gevallen de overheid aansprakelijk te houden", aldus De Jong.

Eerder werd geprobeerd om de overheid verantwoordelijk te houden voor chronische q-koortsklachten. Daar kampen tot op de dag van vandaag nog duizenden mensen mee. De rechter ging niet mee in die eis. "De overheid moet het wel heel bont maken, wil je zo’n zaak winnen", aldus de hoogleraar.

Quote

De overheid moet het wel heel bont maken, wil je zo’n zaak winnen

Elbert de Jong, hoogleraar privaatrecht

Zorgmedewerkers

Veel zorgmedewerkers met Long Covid voelen zich in de steek gelaten. De 46-jarige Mariska bijvoorbeeld, die 25 jaar in de zorg werkte, waarvan 19 op de ambulance. Ze zit nu al twee jaar thuis en is 100 procent afgekeurd. "Het is duidelijk dat wij ziek zijn geworden tijdens ons werk. We hadden niet voldoende beschermende materialen. We hebben risico gelopen, waar dat achteraf misschien niet had gehoeven", vertelt ze. "Beschermingskapjes werden naar China gestuurd en bij ons waren ze niet meer, dat voelt gewoon heel oneerlijk."

Samen met een aantal collega's ging ze voor de zomer op bezoek bij minister Helder van Langdurige Zorg in Den Haag. Ze willen betere financiële compensatie en meer onderzoek. "Wij hopen wat dankbaarheid terug te krijgen", aldus een andere ambulancebroeder, Ben. "Maar dat wordt nog een heel gevecht, het applaus is verstomd en ze zijn ons vergeten."

De financiële situatie van deze mensen kan nijpend zijn. De 28-jarige Roy spreekt van een drama. "Ik weet nog niet hoeveel ik ga verdienen, maar ik weet wel dat het ongeveer 50 procent gaat zijn van wat ik eerder verdiende. Dat is gewoon een drama, dat is gewoon k*t."

Vrijdag bespreekt de ministerraad of er een speciaal fonds komt om zorgmedewerkers met Long Covid mee te compenseren. Naar aanleiding daarvan maken de vakbonden bekend of een rechtszaak doorgaat.

Long Covid, de schaduwpandemie is nu te horen in onder andere Spotify, Apple Podcasts en de NPO Radio 1-app. De podcast is het best vindbaar als je 'schaduwpandemie' zoekt in je app.

Ster advertentie
Ster advertentie