Diversiteit in de zorg: 'Ga het ongemakkelijke gesprek niet uit de weg'

foto: Jet Bussemaker en Avin Ghedri (KRONCRV)
  1. Nieuwschevron right
  2. Diversiteit in de zorg: 'Ga het ongemakkelijke gesprek niet uit de weg'

In een essay dat vandaag verschijnt van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving, wordt geconcludeerd dat de zorg te weinig oog heeft voor diversiteit en inclusiviteit. Daardoor kan er geen passende zorg worden geboden en dat gaat ten koste van de gezondheid van bepaalde groepen. En dat is een serieus probleem. "Eigenlijk is het een moreel en juridisch principe. Iedereen heeft recht op goede zorg", zegt arts in opleiding Avin Ghedri in Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Volgens Jet Bussemaker, voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving, raakt het heel veel mensen. "Het gaat over verschil tussen mannen en vrouwen. Vrouwen krijgen vaak niet de zorg die ze nodig hebben omdat we hart- en vaatklachten niet goed herkennen, omdat ze vijftig procent meer bijwerkingen bij medicijnen hebben en omdat ze ook veel minder in onderzoeken zitten", zegt Bussemaker.

Maar het gaat ook over lhbti'ers die zich niet veilig voelen in een verpleeghuis, vervolgt Bussemaker. "We weten het ook van gehandicapten waar zorgvragen vaak moeilijk herkend worden. En natuurlijk geldt het ook voor mensen met een migratieachtergrond. Daar kunnen zowel genetische als culturele elementen een rol spelen."

Ongemakkelijk gesprek

Het kan voor artsen en zorgverleners een ongemakkelijk gevoel met zich meebrengen om zo naar huidskleur, geslacht of geaardheid van een patiënt te kijken. "Registreren kan gevaren met zich meebrengen, dus dat moet je met de grootst mogelijke zorgvuldigheid doen", zegt Bussemaker. Ze noemt het voorbeeld van mensen met een Hindoestaanse achtergrond, zij hebben een groter risico op overgewicht en diabetes type 2. "Als je dat niet kan registreren dan kan je dat dus ook op die manier nooit zichtbaar maken." Daarom vindt Bussemaker het belangrijk om dat ongemakkelijke gesprek te faciliteren. "Ga het niet uit de weg."

Protocollen

Dat kan betekenen dat protocollen soms los moeten worden gelaten. "Mijn opleiders zeggen altijd 'Richtlijnen en protocollen mogen altijd bewust en beargumenteerd van afgeweken worden', want anders ben je ook geen goede zorgverlener", zegt Avin Ghedri, arts in opleiding in het St. Antonius Ziekenhuis. "Het is een leidraad. Dus als er een situatie is waarbij je denkt, 'nou het protocol zegt dit, maar mijn patiënt heeft deze achtergrond of kiest voor een bepaald ander pad in het leven, dan is deze behandeling niet passend'. Dan wijk ik ervan af. Dat is de hele essentie van zorg. Samen beslissen wat goed is voor iemand."

Doelmatiger zorg

Meer oog hebben voor de verschillen tussen mensen kan de zorg uiteindelijk ook goedkoper maken, bepleit de Raad. Ghedri sluit zich daarbij aan. "Ik heb zo vaak mensen gezien met beperkte gezondheidsvaardigheden waar je een behandeling instelt maar omdat ze het niet begrijpen de behandeling niet lukt", vertelt ze.

Ghedri vindt het dus belangrijk te erkennen dat meer bewustzijn leidt tot meer doelmatige zorg. Maar ze vindt niet dat dat het enige uitgangspunt zou moeten zijn. "Want het gaat er ook om dat het tot rechtvaardige zorg leidt. Eigenlijk is dat een moreel en juridisch principe. Iedereen heeft recht op goede zorg."

Bussemaker sluit zich daarbij aan. "Het gaat uiteindelijk om de kernvraag 'Hoe kan je goede zorg verlenen voor de patiënt die voor je staat?'."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie