Baas zorgverzekeraar CZ: 'Zorg is bijna niet meer houdbaar, we moeten kritisch kijken naar basispakket'
- Nieuws
- Baas zorgverzekeraar CZ: 'Zorg is bijna niet meer houdbaar, we moeten kritisch kijken naar basispakket'
De zorg moet fundamenteel veranderen om overeind te kunnen blijven. Die waarschuwing doet Joep de Groot, bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar CZ. "Als we in dit tempo doorgroeien, moet een kwart van de mensen in de zorg werken. Dat is simpelweg niet mogelijk", zegt hij in Geld of je Leven. Volgens hem moeten we kijken of bepaalde behandelingen niet uit het basispakket moeten.
CZ-bestuursvoorzitter Joep de Groot over 'bereiken zorggrens'
'Minder zinnige' behandelingen
Volgens De Groot hebben we in Nederland één van de meest uitgebreide basispakketten van de hele westerse wereld. "We gebruiken veel te makkelijk het woord uitkleden als het over het basispakket gaat", vindt hij. "Er zijn echt wel behandelingen die eruit kunnen."
Medisch specialisten stelden een lijst op van behandelingen die 'minder zinnig zijn', zegt De Groot. Op die lijst staan bijvoorbeeld kijkoperaties bij de knie of het plaatsen van buisjes bij kinderen. Deze behandelingen zouden uit het basispakket kunnen gaan, zodat er behandelingen of medicijnen die wél werken een plaats kunnen krijgen.
De CZ-baas vindt dat we een 'fundamentele discussie' moeten voeren over de zorg. "We zullen als samenleving moeten bedenken: wat is nu eigenlijk zorg? We hebben een heel mooi zorgsysteem, maar daar zullen we toch een aantal vraagtekens bij moeten zetten. Kunnen we deze zorg nog leveren?"
We moeten een aantal vraagtekens gaan zetten. Kunnen we deze vorm van zorg nog blijven leveren?
Drempel verhogen
De Groot wijst als voorbeeld op het nieuws dat het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg onlangs besloot de drempel te verhogen. Niet elke klacht wordt meer behandeld in het ziekenhuis. "We schrikken allemaal heel erg van zo’n bericht en de reflex is dan om te denken: morgen wordt heel veel zorg niet geleverd. Maar dat is het punt niet", zegt De Groot. Eigenlijk gaat het er volgens hem over dat er beter wordt nagedacht hoe zorg wordt geleverd. "Wat is nou de meest effectieve zorg die past bij jou? En heeft het zin?"
De Groot vindt zorgeconoom Xander Koolman aan zijn zijde, die de stap van het TweeSteden Ziekenhuis 'stoer' vindt. "Ik denk dat dit een noodzakelijke ontwikkeling is waar we de komende jaren wel meer mee te maken gaan krijgen", zegt hij in Dit is de Dag. "Het gaat vaak best om ernstige klachten, maar in sommige gevallen hebben we daar geen effectieve behandeling voor in het ziekenhuis."
Koolman noemt lage rugklachten als voorbeeld: "We hebben daar allerlei behandelingen voor uitgeprobeerd, maar als je bekijkt wat de effectiviteit is, valt dat reuze tegen." Vaak kun je beter niet opereren, maar andere vormen van zorg aanbieden. "Als een behandeling niet effectief is, kunnen we onze euro’s beter besteden", zegt de zorgeconoom.
Xander Koolman in Dit is de Dag
Onlangs kondigde de ministerie van Langdurige Zorg, Conny Helder, in Geld of je Leven ook al aan in de ouderenzorg het adagium 'eigen verantwoordelijk' meer gaat gelden. Nederland loopt "tegen de grenzen aan" van wat we qua zorg kunnen bieden, zei zij toen.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.