Hoe ziet de nacht eruit voor mensen met insomnia?

foto: Fotograaf: Annabel Oosteweeghelfoto: Fotograaf: Annabel Oosteweeghel
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe ziet de nacht eruit voor mensen met insomnia?

Staren naar de wekker, tv-kijken, blijven liggen of toch maar opstaan, het piekeren, het woelen, en de eenzaamheid. Wie de hele nacht op één oor ligt heeft geen idee wat er zich afspeelt bij diegenen die de slaap niet kunnen vatten. Fotograaf Annabel Oosteweeghel raakte erdoor gefascineerd en vertelt in Focus over de verborgen wereld van insomnia.

Insomnia

Wat is slapeloosheid?

Insomnia, beter bekent als slapeloosheid, Eus van Someren is onderzoeker van de hersenstichting legt uit wat het is: "Chronische slapenloosheid als stoornis betekent dat je minstens drie nachten per week moeite hebt met in slaap komen, doorslapen of vroeger wakker worden dan je wilt en niet meer in slaap kunnen komen." Het gaat om een periode van minstens drie maanden niet slapen.

Tentoonstelling Insomnia

Fotograaf Annabel Oosteweeghel onderzocht de duistere, verborgen wereld van de nacht. Een jaar lang volgde ze in de nachtelijke uren zestien mensen die lijden aan slapeloosheid. Ze maakte met Carlijn Vis het boek en de tentoonstelling Insomnia. "Ik ben er letterlijk en figuurlijk ingedoken."

Quote

Ik probeer in mijn fotografie verborgen werelden zichtbaar te maken

Annabel Oosteweeghel

"Het decor van de nacht is een wereld die heel esthetisch is", vertelt Annabel. "Het is een wereld die ik niet kende, zelf slaap ik als een roos. De slapelozen waren een mooie aanleiding om dat te kunnen fotograferen. Een toegang tot die wereld, de zwarte wereld van de nacht, wat zich daar afspeelt. Door hun verhalen ben ik de nacht in gekomen. Je ontdekt wat die nacht betekent voor deze mensen. Visueel was het voor mij heel interessant."

David Krooshof. Fotografie: Annabel Oosteweeghel

Een van de gefotografeerden is David Krooshof: "Ik ben altijd iemand geweest die 's nachts last had van creatieve impulsen, met voordeel ook. En elf jaar geleden is er iets misgegaan: mijn vader is op hele ruwe wijze overleden. De eerste maand daarna heb ik bijna niet geslapen. Daarna wel, maar werd ik elke nacht steevast om 5 uur wakker, in herbelevingen. Dat is gaandeweg beter gegaan, maar zo'n twee jaar geleden werd het ineens heel veel slechter. Ik bleek PTSS te hebben."

In de fotoserie dringt zich de eenzaamheid, het woelen en al het nachtelijk lijden aan je op. Annabel: "In de nacht tekent alles zich veel scherper af. Kleine problemen overdag, zijn 's nachts bergen die niet oplosbaar lijken."

De tentoonstelling Insomnia is tot en met 5 mei 2020 te zien in Museum de Fundatie in Zwolle.

Focus

Luister hier de hele uitzending terug.

Je hoort Focus iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur op NPO Radio 1. En wanneer je maar wilt in de podcasts Focus Wetenschap en Lezen in het Donker

Ster advertentie
Ster advertentie