Zorgverzekeraar DSW: 'Opknippen eigen risico zorgt voor nog meer zorgmijders'
- Nieuws
- Zorgverzekeraar DSW: 'Opknippen eigen risico zorgt voor nog meer zorgmijders'
Er komt een nieuwe kabinetsmaatregel aan: het eigen risico wordt verlaagd naar 150 euro per ziekenhuisbezoek. Dit zou het kabinet 200 miljoen per jaar opleveren. Critici stellen dat mensen hierdoor straks zorg gaan mijden. Kamerlid Wieke Paulusma (D66) denkt juist dat de drempel om naar het ziekenhuis te gaan verlaagd wordt, zegt ze in Dit is de Dag. Aad de Groot, directeur van zorgverzekeraar DSW, is het daar totaal niet mee eens.
Video niet beschikbaar
Volgens D66-Kamerlid Paulusma, bij wiens partij dit voorstel ook in het verkiezingsprogramma stond, is de maatregel juist bedoeld om te voorkomen dat mensen zorg mijden en eerder bij de medisch specialist komen. "Op dit moment kun je het verplichte eigen risico van 385 euro in één keer kwijt zijn. Dat weerhoudt een heleboel mensen om naar het ziekenhuis te gaan."
"Door het op te knippen, wordt het eigen risico verlaagd, zegt Paulusma. "Zodat mensen niet bang zijn dat ze voor een grote rekening komen te staan en wél naar het ziekenhuis gaan. Een heleboel patiënten maken op dit moment geen gebruik van een doorverwijzing van de huisarts, vanwege dat hoge bedrag."
Eigen risico verlagen
Aad de Groot, directeur van zorgverzekeraar DSW, noemt het een 'heel slecht plan'. "Als je echt de drempel wil verlagen om naar het ziekenhuis te gaan, zou ik zeggen: verlaag het eigen risico. Zo haal je die drempel helemaal weg."
Daarbij wijst hij erop dat het kabinet met deze maatregel 200 miljoen euro per jaar wil bezuinigen. "De minister denkt dat te bereiken door mensen die voor een tweede keer naar het ziekenhuis moeten, ertoe te bewegen om daar beter over na te denken. Om misschien die behandeling uit te stellen of zich af te vragen of het echt nodig is. Dan laat je dat dus aan de patiënt over, die dat veel minder goed kan dan de huisarts."
Oplopende kosten
Hij vreest zelfs dat kosten straks nóg hoger kunnen oplopen: "Als mensen een behandeling gaan uitstellen, zijn er later veel complexere behandelingen nodig."
Paulusma kijkt daar anders naar. "Ik denk juist dat het ervoor zorgt dat mensen die zich nu zorgen maken over het grote bedrag dat in één keer komt, wel naar het ziekenhuis gaan en daardoor ook de zorg krijgen die ze nodig hebben."
Daarbij denkt ze dat het goed is dat mensen zich beseffen wat zorg echt kost. "Dus ik ben voor het hanteren van een eigen risico, maar wel voor het opknippen zodat mensen die hoge drempel niet ervaren voor een ziekenhuisbezoek."
Besparing
De besparing waar het kabinet op hoopt, zit volgens Paulusma haar in het feit dat mensen minder vaak voor een ziekenhuisbezoek kiezen als de huisarts die dat niet gelijk nodig vindt.
De Groot vindt dat dit argument niet opgaat: "Je kan alleen maar zorg krijgen in een ziekenhuis als er een verwijzing van de huisarts is. Niemand gaat voor zijn lol naar een ziekenhuis."
Drukte bij huisarts
Naast dat hij vreest voor een grotere gezondheidskloof tussen chronisch zieken en mensen die maar één keer naar het ziekenhuis moeten, is De Groot ook bang dat het drukker wordt bij huisartsen doordat mensen geen tweede keer naar het ziekenhuis willen. "Dit wordt een enorme verzwaring voor de huisartsenzorg."
Paulusma denkt daar totaal anders over: "Ik denk juist dat het huisartsen gaat helpen om het minder druk te hebben. Want patiënten die nu geen gebruik maken van medisch-specialistische zorg omdat ze aanhikken tegen het eigen risico, komen weer terug bij de huisarts."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.