Verzekerd via de gemeente: wat is een gemeentepolis?
- Nieuws
- Verzekerd via de gemeente: wat is een gemeentepolis?
December is de maand van de feestdagen, maar het is traditiegetrouw ook de tijd waarin we kritisch kijken naar onze zorgverzekering. Want ook volgend jaar stijgen de kosten daarvan weer. Vooral voor mensen met een kleine portemonnee en chronische ziekten is het ieder jaar een worsteling. Toch is er voor hen een oplossing: de gemeentepolis. Maar wat is dat? In De Nieuws BV gaan Mariëlle Vavier, wethouder Armoede en Volksgezondheid in de gemeente Den Haag, en Marije Gravemaker van Gezondverzekerd.nl erover in gesprek.
Video niet beschikbaar
De gemeente Den Haag biedt een gemeentepolis aan voor mensen met een inkomen tot maximaal 150% van de bijstandsnorm. Wethouder Vavier legt uit dat ze twee pakketten aanbieden: een uitgebreid pakket voor mensen met een grote zorgvraag en een basispakket. Goedkoop zijn de gemeentepolissen volgens de wethouder niet. Zo kost de duurste polis maximaal 225 euro, maar de zorgen worden ruim gedekt, zoals het eigen risico en eigen bijdrages voor bijvoorbeeld fysiotherapie. Zo zijn mensen met een grote zorgvraag volgens Vavier beter af met een gemeentepolis. Ook legt de gemeente Den Haag maximaal 30 euro toe op de maandelijkse premie en kan er zorgtoeslag aangevraagd worden als aan de inkomensnorm voldaan wordt.
Verschil bij gemeenten
De gemeentepolis wordt bij ruim 300 gemeenten aangeboden, maar ze zijn wel verschillend, legt Marije Gravemaker, die de gemeentepolissen coördineert, uit. De basis is vaak hetzelfde, maar de voorwaarden zijn per gemeente verschillend. Zo kan de inkomens- of vermogensgrens of de gemeentelijke bijdrage variëren. Maar ook als inwoners recht hebben op een gemeentepolis, hoeft dat niet automatisch de beste keuze te zijn. "Als je weinig zorgkosten hebt kan de gemeentepolis niet de beste variant voor je zijn."
Sociaal minimum omhoog
Maar is een gemeentepolis wel een goed hulpmiddel, zou het sociaal minimum of de uitkeringen niet omhoog moeten? Wethouder Vavier voelt veel voor dat laatste en voornamelijk voor een landelijke aanpak vanuit het Rijk. "Dat is ook het advies van de Commissie Sociaal Minimum, dat het inkomen omhoog moet. Iedereen in Nederland moet voldoende inkomen hebben om van te leven en het Rijk voldoet daar nu niet aan, blijkt ook uit een rapport van het Nibud."
Volgens Vavier kan een oplossing een combinatie van politieke afwegingen en middelen zijn: "Allereerst moet het Rijk zorgen dat het bestaansminimum omhoog gaat. Daarnaast moeten gemeenten voldoende middelen krijgen om maatwerk te kunnen leveren. Op dit moment wordt de bestaanszekerheid in steden en dorpen niet door de landelijke overheid gegarandeerd. Veel gemeenten tasten nu zelf in de buidel om het bestaansniveau van eigen inwoners acceptabeler te krijgen dan dat het nu is."
Meer weten over gemeentepolissen? Informeer bij je gemeente en bekijk vergelijkingswebsites.