'Migraine kost samenleving 2 tot 4 miljard euro per jaar'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Migraine kost samenleving 2 tot 4 miljard euro per jaar'

"De totale economische kosten van migraine voor de Nederlandse samenleving bedragen 2,3 tot 4,2 miljard euro per jaar." Dat zegt Lucy Kok van economisch onderzoeksbureau SEO bij Spraakmakers. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van patiëntenvereniging Hoofdpijnnet.

Het grootste kostenverlies ontstaat door ziekteverzuim. "Als gevolg van migraine blijven werknemers gemiddeld twee tot zes dagen per jaar thuis", aldus Kok.

Productieverlies

Ook werknemers die zich niet ziek melden kosten de samenleving geld. "Als je doorwerkt met hoofdpijn ben je minder productief terwijl je aan het werk bent." Gemiddeld hebben werknemers met migraine tussen de vier en tien van zulke dagen per jaar.

De kosten komen hoger uit dan uit eerder onderzoek uitgevoerd door De Nederlandse Bank in 2008. Kok: "Wij rekenen met iets meer migrainepatiënten." Uit het nieuwe onderzoek blijkt ook dat met name het aantal dagen productieverlies, hoger is.

Meer ellende

Neuroloog Willem Oerlemans is niet verbaasd over deze cijfers. "Ik denk dat de cijfers een beetje een onderschatting zijn van de ellende die veroorzaakt wordt door migraine."

Grote aantekening die Oerlemans bij dit onderzoek plaatst, is dat er alleen gekeken is naar de productiviteit in een werksituatie. "We moeten niet vergeten dat mensen buiten werk ook een belangrijke functie hebben zoals huishoudelijke taken of mantelzorg. Die zijn niet meegenomen in dit onderzoek."

Invaliderende ziekte

Volgens WHO-cijfers is migraine de meest invaliderende ziektes bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd en de neuroloog noemt de impact ervan op het leven van de patiënten enorm. Ruim 2,5 miljoen Nederlanders hebben migraine en daarmee is het de meestvoorkomende hersenziekte.

Anja de Jonge had als kind al migraine. Nog altijd heeft ze twee tot drie aanvallen per week. Inmiddels doet ze nog maar dertien uur betaald werk en met de juiste medicijnen kan ze dat blijven doen. "Door de pillen wordt een aanval onderdrukt en hoef ik niet in een donkere kamer te gaan liggen zonder geluid en met een teiltje naast me voor als ik moet overgeven."

Aanpassing werkomgeving

Naast de juiste medicijnen kan ook de inrichting van de werkvloer helpen om migraine beter te verdragen. Met migraine ben je bijvoorbeeld heel prikkel- en lichtgevoelig. "Kantoortuinen waar mensen in- en uitlopen zijn voor mij lastig." Kunstlicht is ook lastiger te verdragen, maar niet overal is daglicht goed te regelen, zegt De Jonge. "Thuiswerken is ideaal, dat merk ik nu met corona."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie