Plan voor nultarief op groente en fruit staat onder druk: 'Beoogd effect is te klein'
- Nieuws
- Plan voor nultarief op groente en fruit staat onder druk: 'Beoogd effect is te klein'
Het schrappen van het btw-tarief voor groente en fruit stuit op allerlei praktische en juridische bezwaren en heeft bovendien nauwelijks effect. Dat blijkt uit onderzoek dat het kabinet heeft laten uitvoeren. Het NOS Radio 1 Journaal besprak dat met Jovanka Vis, hoofd kennis en communicatie bij het Voedingscentrum.
Video niet beschikbaar
De invoering gaat tussen de 0,5 en 1 miljard euro kosten, alleen al vanwege de gemiste belastinginkomsten. Mensen gaan ook niet ineens massaal meer groente en fruit eten als de btw van 9 procent naar 0 gaat. "Ze hebben berekend dat mensen ongeveer 4 procent meer groente en fruit gaan consumeren", aldus Jovanka Vis van het Voedingscentrum.
Rijken profiteren
Hoge inkomens geven ten opzichte van lage inkomens meer geld uit aan groente en fruit en zullen dus ook het meest profiteren van een belastingverlaging. Bovendien is de verwachting is dat de btw-verlaging voor heel veel werk gaat zorgen, zowel bij invoering als controle. Terwijl de Belastingdienst vanwege personeels- en IT-problematiek de komende jaren al vrijwel geen wijzigingen aankan.
"Wij vinden dat heel erg jammer", zegt Vis. "Er gaat een hele mooie signaalfunctie vanuit. Zeker in een tijd waarin mensen hun boodschappen steeds duurder zien worden, is het goed dat gezonde producten juist goedkoper worden. Maar als het niet uitvoerbaar is en het beoogd effect te klein is, dan verliest het zijn functie."
Overgewicht tegengaan
Het voornemen om de btw op groente en fruit te verlagen stamt uit het regeerakkoord van VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Het idee erachter was dat een verlaging van de btw consumenten ertoe zou bewegen gezonder te gaan eten.
"Dit is een onderdeel van meerdere maatregelen om overgewicht tegen te gaan", legt Vis uit. "Een van de andere maatregelen is de suikertaks op frisdranken en andere suikerhoudende producten. Daar is de regering al heel ver mee. Waarschijnlijk wordt dat in 2024 doorgevoerd."
r1jn btw groente en fruit
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.