100 miljoen belastinggeld voor schoollunches? 'Dat worden alleen maar ongezonde maaltijden'
- Nieuws
- 100 miljoen belastinggeld voor schoollunches? 'Dat worden alleen maar ongezonde maaltijden'
De overheid trekt 100 miljoen uit voor lunches op scholen in kansarme wijken. Scholen met veel kinderen uit arme gezinnen kunnen zich aanmelden. Maar de plannen gaan lang niet ver genoeg, vindt Bas Turk, de oprichter van Tommy Tomato, een bedrijf dat zelf gezonde schoollunches verzorgt voor kinderen. "Er zit helemaal geen gedachte achter", zegt hij in Geld of je leven.
Ondernemer Bas Turk van Tommy Tomato over gratis schoollunches
Turk: "Iedereen in de Tweede Kamer weet dat er armoede is. Maar dan staat er een artikel in het NRC over een jongetje dat flauwvalt, en spreken de Kamerleden opeens van schande. Vanuit die ophef wordt er dan door D66 en Volt honderd miljoen vrijgemaakt. Maar er zit geen plan achter. Het wordt bij minister Wiersma op zijn bordje gegooid, en die mag het even gaan oplossen."
Dat er geen gedachte achter het plan zit, ziet Turk door de kwaliteit van de lunches. "Als je het uitrekent, is er één euro vijftig per lunch beschikbaar. Van dat bedrag moet ook nog de catering worden ingekocht, want de docenten hebben het al druk genoeg. Ga dan nog maar een gezonde lunch maken. Dat kán niet. En dan worden het weer goedkope, ongezonde producten: niet voeden, maar vullen."
Wit brood met chocopasta
In Europa zijn er slechts drie landen die de lunch niet goed hebben geregeld: Nederland is er daar één van, vertelt Turk. "Bijvoorbeeld in Zweden zien we dat de schoolmaaltijden helemaal zijn afgemeten op voedingswaardes. Bij ons in Nederland zien we dat de meeste kinderen nog steeds witte boterhammen met chocopasta meekrijgen naar school."
En dat terwijl een gezonde maaltijd is heel belangrijk voor de prestaties van een kind, vertelt hij. "Ons systeem is niet goed. Overdag geven we de kinderen twee boterhammen, terwijl we ze vlak voor het slapen gaan een zware maaltijd met groenten geven. Maar een kind heeft overdag juist de meeste energie nodig."
'Slimme investering'
Om te zorgen voor gezonde schoolmaaltijden is er dus meer geld nodig: 1 miljard aan overheidsgeld, volgens Turk. Volgens hem is dat zeker geen weggegooid geld: "In Zweden is er een onderzoek geweest dat elke geïnvesteerde kroon vier keer werd terugverdiend. Door de goede voeding presteerden de kinderen beter, en gingen ze uiteindelijk drie procent meer verdienen. Daarmee verdien je de investering ruimschoots terug."
Geld of je Leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Op het plaform LinkedIn is er een community rondom het programma, waarop gediscussieerd kan worden over de onderwerpen. Meld je aan en praat mee!