Museum als symbool voor de wederopbouw van Beiroet

foto: Martijn Grimmius
  1. Nieuwschevron right
  2. Museum als symbool voor de wederopbouw van Beiroet

[KRO-NCRV] Beiroet ligt hemelsbreed op zo’n vijftig kilometer afstand Syrië. Toch merk je op de meeste plekken in de stad maar weinig van al het wapengekletter aan de andere kant van de grens. Maar dat was in het verleden wel anders.

Over leven in de stad

In deze serie gaan zeven NPO Radio 1-verslaggevers naar zeven wereldsteden. Hier lees je de bijzondere verhalen van deze wereldburgers, die een groter geheel vertegenwoordigen. Deze week: verslaggever Martijn Grimmius in Beiroet, Libanon.

Mona El Hallak, architect

"Ik ben architect en heb ervoor gezorgd dat het gebouw ‘Beit Beirut’, dat ‘huis van Beiroet’ betekent, van de sloop is gered. Voor mij is dit heel belangrijk, het stond op de frontlinie tijdens de burgeroorlog en bevat nog steeds allemaal gaten van kogelinslagen."

"Vanuit het gebouw zijn veel mensen door sluipschutters doodgeschoten. Mijn grote wens is om van ‘Beit Beirut’ een museum te maken. Deze plaats is voor mij een plek waar Libanon herbouwd kan worden, een Libanon waar mensen met elkaar praten over hun ervaringen."

"Want als je het verleden niet erkent, niet ziet waarom er zo’n grote verdeeldheid was en hoe de oorlog kon ontstaan, dan blijven we op de rand staan van een nieuwe oorlog die ons in dezelfde situatie kan brengen als waarin Syrië nu is.”

De burgeroorlog

De Libanese Burgeroorlog woedde tussen 1975 en 1990 en werd voornamelijk uitgevochten tussen moslims en christenen. Als gevolg van de oorlog kwamen 250.000 mensen om het leven en sloegen bijna één miljoen mensen uit Libanon op de vlucht.

''In Beiroet zijn we vooral bezig met het hier en nu. We houden er niet van om terug te kijken. We geven graag de indruk dat er niets aan de hand is en gaan gewoon door met de dingen waarmee we bezig zijn."

"Zo hebben we ook de burgeroorlog tussen 1975 en 1990 overleefd. Maar dat is allemaal aan de oppervlakte, de realiteit is dat we elkaar voor iedere positie in het land nog steeds bevechten. Of het nou gaat om de politiek of een andere bestuurlijke functie, je afkomst doet nog steeds erg ter zake."

Over leven in de stad is elke werkdag te horen op NPO Radio 1, rond 10.30 uur. Lees hier meer verhalen van wereldburgers en kijk of luister hier alle reportages vanuit Beirut.

Ster advertentie
Ster advertentie