Neurologen: 'Zorg dat MS-patiënten stamceltherapie in Nederland kunnen krijgen'
- Nieuws
- Neurologen: 'Zorg dat MS-patiënten stamceltherapie in Nederland kunnen krijgen'
De wetenschappelijke beroepsverenging van neurologen pleit voor stamceltherapie voor MS-patiënten in Nederland. Op dit moment wordt de behandeling in ons land nog niet vergoed en reizen steeds meer MS-patiënten voor hun laatste strohalm naar het buitenland. Boaz Spermon was een van de eerste Nederlandse MS-patiënten die in het buitenland stamceltherapie kreeg en vertelt in De Nieuws BV waarom dit zo belangrijk is.
Video niet beschikbaar
Bij Spermon werd in 20212 een zeldzaam agressieve variant van MS vastgesteld. "Binnen drie jaar was ik al zo geïnvalideerd dat ik niet meer kon staan, lopen of zelfs mijn brood smeren." Destijds was er geen andere behandeling meer mogelijk in Nederland. Spermon startte een crowdfunding om zijn stamceltherapie in Uppsala, Zweden te financieren. In Nederland wordt stamceltherapie niet vergoed.
De behandeling sloeg aan: Spermon kreeg van de week het nieuws na een controle in het ziekenhuis dat de MRI-scans geen verandering laten zien. "Al mijn testen laten zien dat de ziekte in remissie is."
Inclusiecriteria
Dat Nederlandse neurologen nu oproepen tot het mogelijk maken van stamceltherapie in Nederland omschrijft Spermon als beter laat dan nooit. Toch moeten er nog stappen gezet worden om de behandeling bereikbaar te maken. Zo zou Spermon, kijkend naar de inclusiecriteria, nog steeds niet in aanmerking komen voor de behandeling. "Eerst zou ik dan nog zware medicatie moeten proberen, en pas als dat faalt, kom ik in aanmerking voor stamceltherapie in Nederland."
Keuze patiënt
Ondanks stappen in de goede richting moet er nog meer gebeuren voordat patiënten goed behandeld kunnen worden. Spermon: "Patiënten moeten eerder een keuze krijgen qua behandelmethode. Stel, je hebt een agressieve MS-variant, dan moet je de keuze krijgen tussen die zware medicatie en stamceltransplantatie." Deze keuze heeft de patiënt op dit moment nog niet.