Longarts: 'Verhoog de prijs van sigaretten naar twintig euro per pakje'
- Nieuws
- Longarts: 'Verhoog de prijs van sigaretten naar twintig euro per pakje'
Het demissionaire kabinet heeft het verhogen van de accijnzen op sigaretten voor zich uit geschoven. En dat terwijl een prijsverhoging juist zo hard nodig is. De helft van de rokers is namelijk pas van plan te stoppen als een pakje meer dan 60 euro kost, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht. Tegenwoordig kost een pakje 'pas' €8,20.
"Dat mensen bereid zijn om voor een pakje sigaretten zestig euro neer te leggen, geeft maar weer aan hoe verdomd verslavend het is", zegt longarts Pauline Dekker in Blok&Toine.
Video niet beschikbaar
Prijselasticiteit bij nog niet verslaafden is hoger
Toch heeft het volgens Dekker zeker zin om de accijnzen op sigaretten te verhogen. "Voor rokers die verslaafd zijn is er nul prijselasticiteit, maar veel belangrijker is dat je wilt dat niet verslaafde kinderen überhaupt niet beginnen. Als je nog niet verslaafd bent, is die prijselasticiteit veel hoger en dus reëler en haalbaarder."
Daarnaast zit er volgens haar ook verschil tussen wat mensen zeggen en daadwerkelijk zullen doen. "Als een pakje nu plots twintig euro zou worden, weet ik zeker dat mensen stoppen. De prijzen moeten stelselmatig worden verhoogd."
20.000 doden per jaar
"Als je kijkt naar andere landen zijn de sigaretten in Nederland zeer betaalbaar", zegt Dekker. Zo betaal je in Engeland ruim veertien euro voor een pakje en in Australië betaal je maar liefst 26 euro. "In die landen wordt ook veel minder gerookt."
En nu wil het demissionaire kabinet de verhoging op de accijnzen op sigaretten voor zich uitschuiven. "Het is bizar. Daarmee schenden zij niet alleen het preventie akkoord, maar als je je bedenkt dat jaarlijks 20.000 mensen sterven aan de gevolgen van roken, werk je dus mee aan een stelsel die dit in stand houdt."
Illegaal product
Dekker zou al heel blij zijn als er nooit meer een kind begint met roken. "Breng de prijs van een pakje sigaretten naar dik twintig euro en probeer de verslaafden die dan nog roken van hun verslaving af te krijgen."
Maar het uiteindelijke doel: "Een eindspel tabak. Dat houdt in dat we over een tijdje een rookvrije generatie hebben. Het is nu nog een legaal product, maar we kunnen er ook voor zorgen dat het voor de volgende generatie en vanaf een bepaald jaartal een illegaal product is."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.