Baby Guus kwam ter wereld met een door de moeder begeleide keizersnede
- Nieuws
- Baby Guus kwam ter wereld met een door de moeder begeleide keizersnede
Een bijzondere bevalling in Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Baby Guus kwam ter wereld middels een door de moeder begeleide keizersnede. Moeder Kelly Luttjeboer mocht zelf haar eigen kind uit de baarmoeder tillen, vertelt ze bij Stax&Toine.
Video niet beschikbaar
Het is een van de eerste door de moeder begeleide keizersnede in de regio, meldt het ziekenhuis. Luttjeboer vond het heel bijzonder om het zo te mogen doen en vertelt waarom ze hiervoor koos: "Ik had het er met de gynaecoloog over tijdens een controle afspraak. Die vroeg of die optie iets voor mij zou zijn. Ik ben operatieassistent geweest voordat ik obstetrieverpleegkundige werd, dus ik was volgens de gynaecoloog de ideale kandidaat. Ik heb hiervoor twee keizersneden gehad. Die waren ongepland, dus toen ben ik eerst met weeën aan de gang gegaan. Op zo’n moment word je geleefd. Ik dacht als het nou een geplande keizersnede wordt, dan kunnen we het beter zo doen dat ik er helemaal bij betrokken word."
Goed bevallen
Het is haar goed bevallen: "De gynaecoloog noemde het mijn feestje en dat van mijn man. We hebben het samen helemaal doorgesproken, dus ik wist ook wat er van me verwacht werd. Het enige gekke is dat op het moment dat je daar ligt, liggen je handen in het operatiegebied. Je ziet op dat moment niks, totdat het hoofdje geboren wordt. Natuurlijk communiceren ze wel heel duidelijk met je."
Een door de moeder begeleide keizersnede is niet voor iedereen weggelegd. Er komt wel het een en ander bij kijken, vertelt Luttjeboer: "Je moet aan een aantal criteria doen. Het kindje moet met het hoofdje naar beneden liggen, de placenta mag niet laag liggen in verband met bloedingen. Eerst moet je boven dan het handenwasprotocol uitvoeren, dan wordt op de operatiekamer de ruggenprik gezet. Je krijgt desinfectiemiddel op je handen, die moet je tot aan je ellebogen desinfecteren en dan mag je niks meer aanraken. Ik moest 5 minuten met mijn handen in de lucht blijven totdat alle steriele doeken geplakt waren en dat de steriele jas en handschoenen aan waren."
Verschil met gewone keizersnede
Bij een normale keizersnede wordt het kindje geboren, knippen de gynaecologen de navelstreng door en dan wordt het overhandigd aan de kinderarts. Er staat een soort reanimatietafel in de operatiekamer waar het kindje nagekeken wordt. Als alles goed gaat, wordt het pas bij de moeder gelegd, vertelt de kersverse moeder. "Nu mocht ik het zelf uit de buik pakken en omdat ik zelf steriel was mocht ik hem zelf op de borst nemen. De start is heel anders hierdoor. Je wordt helemaal betrokken bij het proces en dat maakt het heel bijzonder. Ik had helaas geen optie om voor een vaginale bevalling te gaan, anders had ik dat het liefst gedaan. Als je een keizersnede moet kan ik het iedereen aanraden."
Positieve ontwikkeling
Christianne de Groot, hoofd Verloskunde en Gynaecologie Amsterdam UMC vindt het een positieve ontwikkeling omdat het een mooi voorbeeld is van op maat gemaakte zorg: "Er is veel onderzoek gedaan en het huid op huid contact is voor zowel de moeder als het kind heel bevorderlijk. Het kind blijft daarnaast goed op temperatuur en het is goed voor de moeder-kind-binding. We proberen zoveel mogelijk op maat begeleiding te geven. Dat betekent dat we samen met de verloskundige in de zwangerschap kijken wat een vrouw nodig heeft voor haar bevalling."
In Nederland wordt ongeveer 16 procent van de baby's middels een keizersnede geboren. Op dit moment wordt er onderzoek naar de langetermijngevolgen van keizersneden. "Er zitten ook nadelen aan. Een litteken in de baarmoeder bijvoorbeeld die gevolgen kan hebben voor een zwangerschap, maar we horen van vrouwen ook terug dat ze het directe huid-op-huid contact missen. We proberen zo snel mogelijk het kind bij de moeder te brengen, maar soms kan dat niet, door personeelskrapte of soms zijn vrouwen heel ernstig ziek. We kijken wat er toch voor die vrouwen mogelijk is."
Stax&Toine
Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.