Een half miljoen kinderen groeien op bij ouders met psychische of verslavingsproblemen
- Nieuws
- Een half miljoen kinderen groeien op bij ouders met psychische of verslavingsproblemen
In Nederland zijn er meer dan een half miljoen kinderen jonger dan 18 jaar die opgroeien bij ouders met psychische- of verslavingsproblemen. In Focus aandacht voor KOPP-Kinderen: kinderen van ouders met psychische problemen. Wat doet het met je om zo op te groeien en wat zijn de effecten op latere leeftijd?
'Met zonder ouders, zo voelde opgroeien voor mij'
Sandra Vermeulen is 25 jaar, pedagoog en zelf kind van ouders met psychische problemen. Om meer openheid te creëren over dit onderwerp startte ze het platform Met zonder ouders . "Spreken en schrijven over wat ik heb meegemaakt gaat gepaard met heel veel schaamte. Ik doe wel alsof ik hier heel goed over kan praten, maar dat is hartstikke moeilijk."
Het is een heel complex onderwerp. De loyaliteit van kinderen naar hun ouders is groot.
De manier waarop zij opgroeide beïnvloed nog altijd haar dagelijks leven. "Zelfs in grote mate. Dat is een van de redenen dat ik me inzet voor dit onderwerp. Om te laten zien dat het levenslange gevolgen heeft en dat het niet ophoudt als je het huis uitgaat."
Impact op je verdere leven
"Ik ontwikkelde ronde mijn 20e zelf psychische klachten", vertelt Sandra. "Ik werd depressief, en mijn angstklachten namen toe, sociale angstklachten. Het was ook een moment waarop alles van vroeger voorbijkwam en ik besefte, jeetje in heb echt veel meegemaakt.
Ik heb ook last van fysieke klachten. Ik kan periodes hartkloppingen hebben, en heel veel stress als er een crisissituatie met mijn moeder is. Nachtmerries heb ik soms, en flashbacks. Ik maak me constant zorgen over mijn moeder, dat kan ik niet uitschakelen en dat is heel zwaar."
vlnr: Esther, Sandra, Rose
Kwetsbare kinderen
Esther Mesman, GZ psycholoog, doet onderzoek naar dit onderwerp. Uit haar proefschrift blijkt dat kinderen van een ouder met een bipolaire stoornis kwetsbaar zijn voor depressieve stoornissen en een verhoogd risico hebben om zelf ook een bipolaire stoornis te ontwikkelen. Suïcidale gedachten en slaapproblemen gaan vaak vooraf aan de diagnose. Ook vond ze in haar onderzoek dat emotionele beschikbaarheid van ouders een belangrijke beschermende factor is.
Esther: "Al vanaf de geboorte begint de hechting, de band met het kind. Een kind heeft warmte, liefde, aandacht en aanwezigheid van een ouder nodig. Daar ligt het vroege begin van hoe je je als persoon gaat ontwikkelen. Bij KOPP-Kinderen zien we door alle levensfasen heen dat het allerlei soorten problemen kan geven. Angstklachten, somberheidsklachten en problemen met relaties zijn veel voorkomend. Vanuit de praktijk weten we dat het belangrijk is dat er belangrijke anderen zijn die als steunfiguur mogen optreden."
KOPP/KOV:
Nederland telt jaarlijks 405.000 ouders met een psychische stoornis en/of verslaving volgens de officiële medische criteria. Deze ouders hebben samen 577.000 kinderen onder de 18 jaar. Daarvan zijn 423.000 kinderen 12 jaar of jonger.
Meer informatie over wat te doen als ouder, naaste of kind? Kijk op de website van het
Meer informatie over onderzoek van Esther Mesman: MARIO Project en KBO onderzoek.
Focus Wetenschap
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je meer wilt in podcast Focus Wetenschap