De zorg is een grote vervuiler en dat moet anders
- Nieuws
- De zorg is een grote vervuiler en dat moet anders
De meest duurzame behandeling is een behandeling die nooit gedaan hoeft te worden. Bij steeds meer medici begint dat door te dringen.
Video niet beschikbaar
Als we de wereldwijd afgesproken klimaatdoelen willen halen, moeten we flink aan de bak. Een van de sectoren met de grootste ecologische voetafdruk is de zorg. “Dan kun je denken aan de CO2 uitstoot die ontstaat door het verwarmen van ziekenhuisgebouwen, de broeikasgassen van narcose en astma-puffers, het vervoer van patiënten, bezoekers en medewerkers, maar ook de medicijnresten die in het afvalwater terecht komen en hart- en nierschade veroorzaken bij vissen” zegt voorzitter van de Groene Zorg Alliantie, Evelyn Brakema.
Voorkom zinloze behandelingen
De sleutel is, volgens Brakema, vooral het voorkomen van zinloze behandelingen. In haar eigen huisartsenpraktijk, waar ze in opleiding is, probeert ze dat al. “Gisteren kwam er een man bij me en die wilde een testosteron-meting. Toen ik doorvroeg bleek dat hij eigenlijk geen erectie meer kon krijgen omdat hij altijd bloednerveus is. We hebben nu samen een plan gemaakt hoe we dit kunnen aanpakken. Die testosteronbepaling heeft in ieder geval geen enkele toegevoegde waarde op dit moment.”
Dat het anders moet begint door te dringen in de medische wereld, aldus Brakema. “Een paar jaar geleden was de sfeer nog waarom hebben we het hierover, maar het afgelopen jaar is er een enorme groene golf ontstaan. Er zijn nu steeds meer zorgverleners die hun eigen afdeling of hun eigen specialisme willen vergroenen."
"De coronacrisis heeft wel even alle aandacht weggezogen van de onzichtbare lange termijn klimaatcrisis, maar covid heeft ook laten zien wat we allemaal kunnen in de zorg. Hoe we in korte tijd allerlei innovatieve oplossingen voor problemen hebben opgetuigd, en ook ons gedrag konden aanpassen. Dat geeft hoop voor wat er allemaal mogelijk is.”
Video niet beschikbaar