Carolien Borgers liet haar eicellen invriezen en heeft daardoor 'meer rust'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Carolien Borgers liet haar eicellen invriezen en heeft daardoor 'meer rust'

Presentator en cabaretier Carolien Borgers liet haar eicellen invriezen. "Ik heb er geen garantie mee gekocht, maar wel wat rust ingebouwd", vertelt ze bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Op haar 34e nam Carolien Borgers de stap om haar eicellen te laten invriezen omdat ze toen nog niet wist of ze kinderen wilde. Nu, vijf jaar later, maakte ze een podcastserie over dit onderwerp met als titel 'Over Tijd'. Hierin onderzoek ze vragen en kwesties die spelen rond dit thema.

Vooroordelen

"Een groot vooroordeel is dat vrouwen hun eicellen laten invriezen omdat ze nog carrière willen maken of reizen", zegt Borgers. Het zijn eerder argumenten in de rationele sfeer die vrouwen doen besluiten tot deze stap. "Die liefde is er simpelweg nog niet."

Zelf creëerde ze met het invriezen een soort extra optie in een 'turbulente tijd'. Tussen de dertig en veertig moet je als vrouw gaan nadenken (of beslissen) om kinderen te krijgen met de 'dwingende' biologische klok die op de achtergrond verder tikt. Maar volledige controle en zekerheid heb je nooit. "Je kunt wel de mogelijkheden die je hebt uitbreiden."

Streng of beschermend Nederland?

In Nederland zijn het vooral hoogopgeleide vrouwen ouder dan dertig (eerder mag het hier niet) die hun eicellen laten invriezen. Nederland is een van de strengste westerse landen als het aankomt op het invriezen van eitjes.

Volgens Lucy van de Wiel, universitair docent aan Kings College in Londen en schrijver van het boek Freezing fertility komt dit omdat de fertiliteitszorg in Nederland niet door (commerciele) privé-klinieken wordt geregeld zoals in Groot-Brittannië of in de Verenigde Staten, maar door de ziekenhuizen.

Wetenschappelijk onderbouwd

Ook wordt er in Nederland kritisch gekeken naar onnodige medische risico’s en wetenschappelijk bewezen werking van nieuwe technieken. Voor sommige nieuwe technieken wordt in het buitenland grof geld gevraagd , terwijl de effectiviteit ervan niet bewezen is. "Je kunt het dus ook bescherming van de patiënt noemen", zegt Van de Wiel.

Dit beschermde aspect ervaarde ook Borgers voordat ze het traject in mocht. Ze moest bij het ziekenhuis eerst in gesprek met een coach of psycholoog. "Dit was vooral om te kijken of je het echt vanuit eigen overwegingen doet." Anderzijds betalen vrouwen de behandeling á 2800,00 euro zelf en kan de arts dus bepalen of je hiervoor in aanmerking komt.

'Doe het wel'

Uiteindelijk is Borgers blij met haar beslissing en zou ze het vrouwen in een vergelijkbare situatie ook aanraden: "Als je geen vaste relatie hebt of twijfelt aan je kinderwens dan zeg ik: doe het wel."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie