Solidariteitsoproep voor Iraanse journalisten: 'Journalistiek houdt democratie levend'
- Nieuws
- Solidariteitsoproep voor Iraanse journalisten: 'Journalistiek houdt democratie levend'
De protesten tegen het Iraanse regime gaan al meer dan twee maanden onverminderd door. Demonstranten worden massaal opgepakt, krijgen zelfs de doodstraf. En ook journalisten die verslag doen van de protesten vrezen voor hun leven. De in Iran geboren journalist, Mina Etemad, start een actie voor haar collega's in Iran met een solidariteitsoproep. In De Nieuws BV vertelt ze waarom deze actie hard nodig is.
Video niet beschikbaar
Etemad vertelt dat sinds de start van de protesten al meer dan vijftig journalisten zijn opgepakt. Hiermee staat de vrijheid waarmee zij hun werk kunnen doen onder druk. "Ze worden geïntimideerd, bedreigd en hun familie ook. De vrije pers in Iran bestaat niet."
Eng, maar nodig
Ook journalisten buiten Iran wordt het werk bemoeilijkt. Zelf voelt Etemad een bepaald vorm van censuur vanuit het land. "Ik denk wel dat ik in de gaten gehouden wordt, of afgetapt", aldus de journalist. Over haar eigen veiligheid maakt de journalist zich nog geen grote zorgen. Ze heeft naar eigen zeggen nog geen grote acties naar buiten gebracht, maar denkt dat nu ze de solidariteitsoproep in het leven heeft geroepen 'meer in the picture' zal staan. Angstig is ze niet, eerder strijdbaar. "Het regime in Iran wil dat wij onze mond houden. Het erover hebben is eng, maar nodig."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Solidariteitsoproep
Met de solidariteitsoproep willen Etemad en haar mede-initiatiefnemers laten zien hoe gevaarlijk het werk van journalisten in Iran is. "De vrijheid waar wij in Nederland van genieten om het over dit soort thema's te hebben, kan daar niet." Volgens Etemad moeten wij gebruik maken van onze vrijheid voor mensen die dat niet kunnen. "Journalistiek houdt de democratie levend en het is belangrijk om machthebbers tot de orde te roepen."
Bevolking steunen
Tot nu toe is het Iraanse regime niet gevoelig voor oproepen van wereldleiders. Daarom richt Etemad zich met de actie ook tot de bevolking van Iran. "We kunnen het volk steunen waardoor zij strijdbaarder kunnen worden. Zij kunnen ervoor zorgen dat het regime omvalt."
De journalist heeft zelf nog familie in Iran, maar verwacht dat ze daar niet meer heen kan zolang het huidige regime aan de macht is. "Het is een verlies dat ik moet lijden. Het zal heel vaak pijn doen, maar dat moet ik dan maar voor lief nemen." Voor Etemad is het nu belangrijker om ervoor te zorgen dat de mensen die nu strijden in Iran steun krijgen.
De solidariteitsoproep is hier te vinden.