Wat te doen tegen kinderobesitas? 'Niet afwachten, maar aanpakken'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat te doen tegen kinderobesitas? 'Niet afwachten, maar aanpakken'

Een maagoperatie vanaf je dertiende en sneller medicijnen voorschrijven: hiermee willen ze in Amerika obesitas bij kinderen aanpakken. Volgt Nederland? Kinderartsen hier zien de nieuwe richtlijn als een wake-up call: "We moeten niet afwachten, maar aanpakken", zegt kinderarts Erica van den Akker bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

De Amerikanen zeggen nu sneller gebruik te willen maken van maagoperaties na het dertiende jaar en het regulier voorschrijven van medicatie. "Zover gaan we in Nederland nog niet", aldus van den Akker, die samen met nog een aantal kinderartsen de Nederlandse richtlijn twee jaar geleden heeft samen gesteld. "Maar we zien ook dat in de afgelopen tien jaar obesitas onder kinderen toeneemt. Stap 1 is bij ons preventie, maar dat helpt niet altijd meer."

'Zien cijfers recht omhoog gaan'

De vraag rijst of ook in Nederland de richtlijn verder aangescherpt moet worden. "De Amerikaanse richtlijn is voor ons een wake-up call", zegt Felix Kreier, eveneens kinderarts en schreef ook mee aan de Nederlandse richtlijn. "Aan de andere kant is de situatie in Amerika natuurlijk veel erger." In de VS heeft namelijk 19% van de kinderen een vorm van obesitas, in Nederland is dit momenteel 3%. "Maar wij zien de cijfers recht omhoog gaan. Als we niets doen gaan we ook in Nederland naar de Amerikaanse cijfers."

Kindermarketing en suikertaks

Volgens Kreier is momenteel het allerbelangrijkste om te kijken hoe dit te voorkomen. "Dit kan door bijvoorbeeld kindermarketing aan te pakken, gezonde BTW of een suikertaks en goed kijken naar de omgeving van de jeugd."

Quote

Je moet eerst een goede diagnose stellen. Dus wat is de situatie van het kind en het gezin

Kinderarts Erica van den Akker

Interventie op maat

Van den Akker voegt daaraan toe dat ook leefstijlpreventie een belangrijk middel is om het probleem van obesitas tegen te gaan. Volgens de kinderarts is het daarbij belangrijk om dit op maat te leveren. "Je moet eerst een goede diagnose stellen. Dus wat is de situatie van het kind en het gezin", legt ze uit. Toen Van den Akker twintig jaar geleden met de obesitas poli begon, keken veel collega's haar met verbazing aan. "Ze dachten dat het allemaal hetzelfde zou zijn. Maar dat is helemaal niet zo. Bij gewicht komen namelijk heel veel factoren kijken. Niet alleen voeding maar ook psychologie, stress en slaap."

Nieuwe discussies

Voorlopig zal de Nederlandse richtlijn tegen kinderobesitas nog niet aangepast worden naar de Amerikaanse waarden. Wel zorgt het binnen de zorg voor een discussie hoe het probleem verder aan te pakken. Van den Akker: "Er komen elke maand nieuwe studies bij die je opnieuw moet wegen, dat doen we ook met deze richtlijn."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie