Gezondheid
KRO-NCRV

Hoe word je minder somber van al het nieuws? 'Probeer ook de schoonheid te blijven zien'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe word je minder somber van al het nieuws? 'Probeer ook de schoonheid te blijven zien'

Het was weer een heftige week: duizenden arbeidsmigranten die op straat leven, het meisje in Nieuwegein, elf doden in Zweden, schietpartijen in Brussel en weer vrij bizarre Trump-plannen. Je lijkt eigenlijk alleen maar somber te kunnen worden van het nieuws. "Probeer het te doseren, zodat je ook de schoonheid van de wereld kunt zien", zegt filosoof Marjan Slob, Denker des Vaderlands bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

"Richt je op de dingen waar je zelf iets aan kunt doen en laat je niet leeglopen op dingen die je niet kunt veranderen", dat is wat de filosoof heeft geleerd van het Stoïcisme. Volgens Slob zou het raar zijn als je niet wordt geraakt door het nieuws, maar is het vooral belangrijk om je niet te laten opslurpen door alle ellende.

Dat is ook iets wat onze luisteraars proberen te doen. Zo luistert Kiki uit Groningen veel naar de radio, maar zet ze die even uit tijdens de nieuwsbulletins. "Ik pak echt wel stukjes nieuws mee, maar ik laat het niet binnen." Henk Tulp wordt er ook niet pessimistisch van, hij is blij dat er mensen zijn die het nieuws kunnen duiden en het in groter perspectief kunnen zetten.

Nieuwsdieet

Psychotherapeut Merel de Vries komt ze steeds vaker tegen, mensen die somber worden van het nieuws. "Mensen komen soms vast te zitten in de duisternis van het nieuws." Dit komt volgens haar voor een groot deel omdat mensen zich machteloos voelen. Daarom is het volgens De Vries goed om erover te blijven praten en het nieuws proberen te relativeren. En als je je sowieso al slecht voelt dan is het volgens haar goed om soms even een nieuwsdieet in te lassen.

Bij Kidsweek, een Nederlandse weekkrant voor kinderen van zeven t/m twaalf jaar, proberen ze een mix te maken. "We proberen binnen nieuwsberichten ook altijd op zoek te gaan naar een lichtpuntje", vertelt hoofdredacteur Henrike van Gelder. Bij het vreselijke nieuws over het doodgestoken meisje in Nieuwegein bijvoorbeeld, probeert de krant duidelijk te maken dat zoiets ook in het nieuws is, juist omdat het zo zeldzaam is.

Positieve nieuwsverhalen

Daarnaast proberen ze bij de krant ook vaak constructieve verhalen te maken. Of dat ook vaker met nieuws voor volwassenen moet gebeuren is de vraag, want willen mensen dat wel lezen? Trouw-journalist Phaedra Werkhoven zag in haar tijd bij De Stentor dat mensen ook niet echt lijken te klikken op positieve nieuwsverhalen. "De artikelen die het best gelezen werden gingen toch vooral vaak over misdaad of ziektes." Wel zag ze een keer haar verhaal over een dakloze, die een volle portemonnee vond in de trein en naar de politie bracht, de hele wereld over gaan. "Iedereen vond dat zo positief."

Volgens Slob is er helaas geen simpel recept te bedenken om het nieuws je niet te laten raken. "Maar zoals filosoof Epictetus zei: 'Je kunt de externe wereld niet of nauwelijks beïnvloeden, maar wel je houding over die wereld.'" Daarmee bedoelde hij volgens Slob niet dat je je moet afkeren van de wereld, maar dat je wel kunt werken aan je eigen gemoedstoestand.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie