Zijn noise cancelling koptelefoons slecht voor je?
- Nieuws
- Zijn noise cancelling koptelefoons slecht voor je?
Neurobioloog Brankele Frank las er de laatste tijd meerdere artikelen over: de mogelijk negatieve effecten van noise cancelling koptelefoons. Zijn er ook nadelen aan? Ze vertelde erover in Villa VdB.
Video niet beschikbaar
"Je brein zou overgevoelig raken van omgevingsgeluid", vertelt Frank. "Uiteindelijk zijn de koptelefoons gemaakt om het probleem aan te pakken van geluidsvervuiling. Dat is best schadelijk voor je op de lange termijn. Het kan leiden tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en mentale gezondheidsproblemen. Daarbij is teveel geluid sowieso schadelijk voor je oren." Steeds meer bedrijven hebben dit soort koptelefoons ontwikkeld en deze techniek vindt gretig aftrek. "Maar het lijkt er dus op dat deze koptelefoons op de lange termijn dus weer hun eigen gezondheidsrisico’s opleveren.”
Eigenlijk maken de noise cancelling koptelefoons je belevingswereld té stil, zegt Brankele Frank. "Je hebt omgevingsgeluid -bijvoorbeeld in het verkeer- nodig om je te oriënteren. Als er heel veel stilte klinkt en je geen omgevingsgeluid meer hoort dan raken je hersenen daar een beetje van de leg van. Dus die gaan hun interne versterker weer aanpassen zodat je die geluiden sterker hoort. Als je die koptelefoon dan weer afzet, ben je gevoeliger geworden voor geluid. En dan kan je er hoofdpijn, duizeligheid, een soort vermoeide oren en tinnitus van krijgen."
Maar dat betekent niet dat deze noise cancelling koptelefoons alleen maar slecht zijn. “Het kan er wel voor zorgen dat je je beter kan concentreren. En het kan je toch ook beschermen tegen gehoorschade. Het volume dat je gebruikt met dit soort koptelefoons is namelijk lager. Maar, zoals met alles eigenlijk, gebruik je noise cancelling koptelefoon met mate.”
Villa VdB
Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.