Gezondheid
KRO-NCRV

Migraine een hoofdpijntje? 'Het is een hersenziekte en dat verdient serieuze aandacht'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Migraine een hoofdpijntje? 'Het is een hersenziekte en dat verdient serieuze aandacht'

In Nederland lijden 2,5 miljoen mensen aan migraine, maar de aandacht voor deze hersenziekte én het geld voor onderzoek blijven daarbij achter. Dat moet anders, vinden oud-minister Guusje ter Horst en D66-Kamerlid Wieke Paulusma bij Spraakmakers. "Een paracetamol werkt niet."

Video niet beschikbaar

Naast het persoonlijke leed van mensen die aan migraine lijden, kost het de samenleving naar schatting zo’n twee tot vier miljard euro per jaar. "Iemand die migraine heeft kan namelijk niet naar zijn werk", zegt Ter Horst die zelf ook migraine heeft.

Omdat niet alle mensen met migraine naar de dokter gaan, staan maar 250.000 patiënten officieel geregistreerd bij de huisarts. Hierdoor lijkt het dat die groep kleiner is en blijft het geld voor onderzoek en behandeling achter. "Daarom vind ik het belangrijk dat er in de Tweede Kamer aandacht voor komt", zegt Ter Horst.

Onzichtbare ziekte

"Het nadeel van migraine is dat je het niet kunt zien", zegt Wieke Paulusma die ook als verpleegkundige heeft gewerkt. "In de zorg lopen we vaak harder voor dingen die goed zichtbaar zijn." Daarnaast zijn migrainepatiënten vaak vrouw en uit onderzoek blijkt dat er voor vrouw-specifieke aandoeningen structureel minder onderzoek, middelen en behandelingen zijn dan voor mannen.

"Toen ik jaren geleden naar de huisarts ging zei de huisarts: ik zie dat je burgemeester van Nijmegen bent. Dat is een stressvolle baan, neem maar een paracetamol", vertelt Ter Horst. Maar een paracetamol helpt niet bij migraine. "Dat is het beeld dat wij hebben, maar het is geen hoofdpijn. Het is een hersenziekte."

Behandelingen

Gelukkig is er op dat gebied al veel verbeterd de afgelopen jaren. "Als de huisarts je niet kan helpen wordt je doorgestuurd naar de neuroloog en dan krijg je een medicijn. Bij 50 procent van de mensen helpt dat. Er zijn behandelingen tegen migraine."

Maatschappelijk

Paulusma wil dat we migraine ook niet als een gezondheidsprobleem zien, maar als een probleem van de hele samenleving. "We moeten dit ook niet alleen in de zorg willen oplossen." Daarom pleit zij en D66 voor een brede aanpak van migraine. "Hoe gaat het UWV bijvoorbeeld om met mensen die migraine hebben? En hoe zorgen we dat mensen kunnen re-integreren of op andere manieren geholpen worden?"

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie