'We zijn slecht geïnformeerd over de gevaren van alcohol'
- Nieuws
- 'We zijn slecht geïnformeerd over de gevaren van alcohol'
Er zouden meer maatregelen vanuit de overheid komen om alcoholgebruik terug te dringen. Is dit Haagse betutteling of hoognodig om de volksgezondheid te beschermen? Het laatste, zegt Martijn Planken bij Spraakmakers. "Het Nederlandse publiek weet maar heel weinig van de gevaren van alcohol."
Video niet beschikbaar
Geen alcohol meer in sportkantines, een verbod op schenken tussen vier uur 's nachts en acht uur 's ochtends, stoppen met de verkoop van wijn in supermarkten én gezondheidswaarschuwingen op de etiketten van drankflessen.
Volgens ingewijden probeert staatssecretaris Maarten van Ooijen steun te vinden voor deze maatregelen, maar in de Haagse wandelgangen worden de plannen 'Maartens betuttellijst' genoemd.
Kanker
"Maar 37 procent van de Nederlanders weet dat alcohol gerelateerd is aan zeven verschillende soorten kanker", zegt Planken. "Dan denk je: dat gebeurt mij niet. Maar wist je dat je met het drinken van één glas per dag, de kans op borstkanker al verhoogd? En dan heb ik het nog niet eens over dikke darm-, slokdarm- en maagkanker."
Miljoenen marketing
Volgens hem zijn mensen zo slecht geïnformeerd omdat het ‘gezellige’ aspect keer op keer benadrukt wordt door de alcoholindustrie. "Er wordt telkens gezegd hoe leuk en gezellig het is." Volgens hem wordt de keerzijde van alcohol overschaduwd door deze miljoenencampagne van de industrie. "De ellende van deze wereld krijgt niet de aandacht door deze miljoenen marketing die hier als een wollen deken overheen ligt."
Volgens Peter de Wolf, die namens alcoholproducenten spreekt, gaat het in Nederland al "heel goed". "Overmatig drinken is op het laagste niveau ooit. Internationaal lopen we gewoon op kop." Volgens De Wolf zouden de maatregelen niet voor iedereen moet gelden, maar zich specifiek richten op minderjarigen.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!