Gezondheid
KRO-NCRV

Studie geneeskunde op de schop om zorginfarct te voorkomen? 'Helft studenten wil basisarts blijven'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Studie geneeskunde op de schop om zorginfarct te voorkomen? 'Helft studenten wil basisarts blijven'

Veel geneeskundestudenten ambiëren een medisch specialisme en daardoor blijven plekken buiten het ziekenhuis, zoals huisarts, jeugdarts, specialist ouderenzorg, onbezet. En dat terwijl een groeiend tekort is aan dat soort personeel, waardoor de zorgen over een zorginfarct toenemen onder specialisten. "We hebben echt artsen nodig die midden in de samenleving staan", zegt Marlies Telgenkamp, voorzitter van SBOH, bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Na de studie Geneeskunde ben je officieel basisarts. Veel studenten kiezen er momenteel voor om in die functie meteen aan het werk te gaan, om zo ervaring op te doen en tegelijkertijd geld te verdienen, legt Telgenkamp uit. Maar wat doet een basisarts eigenlijk? "Wat je nu ziet is dat ze vooral in het ziekenhuis werken. Dus daar zijn ze veelal aan de slag", aldus Telgenkamp.

Volwaardige dokters

Die basisartsen zijn "volwaardige dokters", maar mogen bijvoorbeeld niet opereren. Basisartsen werken mee onder supervisie van bijvoorbeeld een chirurg. Nederland telt naar schatting zo'n 7500 basisartsen, waarvan de helft aangeeft in die functie te willen blijven werken.

"We hebben ze ook in vervolgopleiding, zeker buiten het ziekenhuis, nodig. Dus we hebben echt artsen nodig die midden in de samenleving staan", reageert Telgenkamp. Denk aan een jeugdarts op een consultatiebureau of een verslavingsarts.

Werk-privé balans

Telgenkamp speculeert dat basisarts uiteindelijk nog eens als beroep erkend gaat worden. Maar waarom willen zoveel studenten niet doorstuderen om bijvoorbeeld huisarts te worden? Volgens Telgenkamp zou dat komen door de werk-privé balans. "Mensen willen echt wel arts worden omdat ze een passie hebben om arts te worden. Dus dat is het hele goede nieuws ervan. Maar ja, mensen vinden ook andere dingen belangrijk."

Salarisverschillen

Ook de grote salarisverschillen bij de specialisten zouden invloed hebben op de keuzes van de studenten. Daarnaast komen geneeskundestudenten niet genoeg in aanraking met die vervolgopleidingen, stelt Telgenkamp. "Het blijkt dat daar echt maar 87% vindt dat ze voldoende in aanraking komen met deze specialismen tijdens de studie."

Co-schappen

Telgenkamp pleit dan ook voor een "evenwichtig beeld" van de doktersvakken, met onder andere de mogelijkheid om co-schappen te lopen bij huisartsen, ouderenzorg, jeugdartsen en ga zo maar door. Alleen op die manier zou de zorgvraag en -infarct tegengegaan kunnen worden.

Zorgvraag

"Ik denk dat de nieuwe generatie impact wil maken", zegt Telgenkamp. Iedereen zal daar zijn of haar steentje aan moeten bijdragen, ook de patiënten. "Iets minder zorgvraag, maar ook zorgen dat je het wel de goeie artsen daarvoor hebt."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie