Honderdduizenden stoppen na blessure met sporten: 'Angst voor pijn en lange revalidatie'
- Nieuws
- Honderdduizenden stoppen na blessure met sporten: 'Angst voor pijn en lange revalidatie'
Na een sportblessure gebeurt het regelmatig dat mensen de handdoek in de ring gooien. Zo'n 400 duizend Nederlanders stoppen jaarlijks definitief met sporten om die reden, blijkt uit cijfers van het RIVM en VeiligheidNL in samenwerking met het CBS. En daar maken experts zich zorgen om, omdat er genoeg mogelijkheden zijn om er wat aan te doen. "Er zijn preventieve maatregelen", zegt Ellen Kemler, onderzoeker bij VeiligheidNL, bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Maar liefst 9 miljoen Nederlanders sporten, van wie de helft jaarlijks een blessure krijgt. De meeste blessures worden opgelopen tijdens fitness. Ook hardlopen en voetbal leveren veel blessures op. En vaak leidt tot een medische behandeling, maar ook de fysio helpt onvoldoende verder. "Enerzijds is het zorgwekkend dat mensen stoppen, anderzijds dat ze überhaupt geblesseerd zijn. Er zijn preventieve maatregelen", stelt Kemler.
Bewegingsangst
Door de blessures krijgen mensen ook te maken met bewegingsangst, waarbij ze vrezen weer met pijn te moeten leven. "Het is enerzijds de angst voor pijn, aan de andere kant dat je niet weet wat je wel nog kunt. Als je lang hebt moeten revalideren, heb je een andere invulling gekregen van je vrije tijd. Dan is het lastiger om weer te gaan sporten", vertelt Kemler.
Motivatie
Het is dan ook van belang om te kijken wat er nog wel mogelijk is wanneer je letsel hebt. Daar kan een fysio- of sporttherapeut bij helpen, vertelt Kemler. Daarnaast adviseert de onderzoeker dat het kan helpen om een "maatje" te vinden met eenzelfde soort blessure. "Dat kan je motiveren om weer te gaan sporten. Als je weer terugkeert, blijf je actiever. Mensen die helemaal stoppen, zijn ook over het algemeen minder actief."
Mentale begeleiding
Sportfysiotherapeut Jeroen Bijman merkt hoe graag mensen weer willen gaan sporten, maar wijst ook naar het mentale component. "Het is een lange periode aan herstel. Maar je moet er gewoon tijd in investeren." De "mentale begeleiding" vanuit fysiotherapeuten ligt volgens Bijman onder druk, omdat er steeds minder mensen kiezen voor het beroep fysiotherapeut. Dat zou komen door de lage salarissen.
"Ik denk dat mensen met heel veel motivatie en energie beginnen, maar er niet van tevoren goed onderzoek over doen", merkt fysiotherapeut Isabeau van Alphen. "Als je hardlopen als voorbeeld neemt, denken mensen: ik ben fit en kan wel vier of vijf km lopen. Daar is je lijft niet aan gewend en dan krijg je snel peesblessures."
Langzaam opbouwen
Van Alphen adviseert mensen om online goed onderzoek te doen, maar ook om fysiotherapie toe te voegen aan je zorgpakket. "Dan kom je niet voor een verrassing te staan als je een keer naar de fysio moet." Sander Hoogendoorn, dj van Veronica, stelt dat blessures er "een beetje" bijhoren. "Maar met simpele fysio-oefeningen en wat extra tijd krijg je er zoveel voor terug. Het zit 'm in langzaam opbouwen en niet te snel willen."
Hoogendoorn wil mensen die wel een blessure oplopen aanmoedigen om daarna niet te stoppen. "Je bent niet gek, je hebt geen krakkemikkig lijf. Iedere hardloper raakt weleens geblesseerd." Beller Erik Simons herkent dat. "Het is langzaam opbouwen, je moet te hard willen en niet elke dag, je moet goed luisteren naar je lichaam. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!