Sportpas 'duwtje in de juiste richting' voor jongeren? 'Voorkomt ellende en financiële schade'
- Nieuws
- Sportpas 'duwtje in de juiste richting' voor jongeren? 'Voorkomt ellende en financiële schade'
NOC-NSF, de KNVB en de SP doen een poging om jongeren tussen de 6 en 23 jaar in beweging te krijgen door middel van een sportpas. De sportorganisaties en politieke partij stellen voor dat het kabinet de sportpas, met een waarde van 240 euro, aanneemt. "Het gaat ons ellende en financiële schade voorkomen in de toekomst", zegt Michiel van Nispen, Tweede Kamerlid namens de SP, bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
De sportpas heeft dan een waarde van 240 euro, waarmee jongeren iedere maand voor 20 euro kunnen sporten. Het voorstel is bedoeld om een maatschappelijke discussie te starten, waarover Tweede Kamer vanmiddag zal praten. En dat is niet zonder reden. Volgens de initiatiefnemers nemen de motorische vaardigheden bij jongeren af en staan de sociale verbanden ook onder druk. Uit onderzoek van het RIVM bleek eerder al dat jongeren minder bewegen.
Tweedeling
Michiel van Nispen, Tweede Kamerlid namens de SP, spreekt van een "tweedeling" onder kinderen door de financiële drempel voor ouders om zich bij een sportvereniging aan te sluiten. "Sport en bewegen moet voor iedereen vanzelfsprekend worden", aldus Van Nispen. "Het zal niet voor iedere sport voldoende zijn, dan moet er iets worden bijgelegd. Maar het is een impuls."
18+
Waarom is het voorstel niet om de sportpas te maken voor kinderen tot 18 jaar? Juist op die leeftijd haken mensen af, zegt Van Nispen. "Als je dat een zetje kan geven door de leeftijd iets hoger te stellen, lijkt ons dat verstandig." Het SP-Kamerlid meent dat het vooral de vraag is wat het de samenleving kost als zo'n soort plan er niet komt. "Het gaat ons ellende en financiële schade voorkomen in de toekomst."
Belasting
"We willen dit maximaal stimuleren. Nu voor jongeren, maar we willen dit voor iedereen een vanzelfsprekendheid maken", gaat Van Nispen verder. En hoe moet dat dan gefinancierd worden? Van Nispen erkent dat het niet van de ene op de andere dag ingevoerd kan worden, maar stelt dat het ook een lastenverlichting is voor gezinnen. "Het is een vanzelfsprekendheid als OV voor jongeren en AOW voor ouderen. Het kan met een miljonairsbelasting."
Sport- en cultuurpas
"Het kan gefinancierd worden en wordt dubbel en dwars terugverdient voor de samenleving", concludeert Van Nispen. Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont wil het breder trekken. De pas zou namelijk ook ingezet moeten kunnen worden voor bijvoorbeeld culturele organisaties. "Kinderen leven in drie milieus. De eerste is school, de tweede is thuis en de derde is waar ze zelf hun leven op willen inrichten. Het is aanmatigend van kabinet om te zeggen: dat is alleen sport, maar niet cultuur."
Verveling
In IJsland is er zo'n sport- en cultuurpas voor jongeren en die heeft daar goed uitgepakt. Volgens Pont is het probleem vooral de verveling die jongeren ervaren. "Houd ze bezig", benadrukt Pont. "Het gaat uiteindelijk om de socialisatie van de kinderen." Buurtsportcoach Mark Kierkels vindt de sportpas een "uitstekend" idee. "Bij verenigingen zie je de ledenaantallen afnemen, zeker vanaf 12 jaar. Met een sportpas krijgt het een duwtje in de juiste richting."
Bestaande initiatieven
Lennart van der Plas is vrijwilliger bij QuickBoys in Katwijk en vindt het vooral opvallend dat Den Haag blijkbaar geen oog heeft voor de al bestaande initiatieven bij gemeenten om jongeren aan het sporten te krijgen. "Het werkt op dit moment al best wel goed", stelt Van der Plas.
Beller Jesse van der Veen denkt dat de sportpas anders ingericht moet worden. "Als je met terugwerkende kracht de financiering terugkrijgt, kan je bewijzen dat je het hebt uitgegeven aan sport. Dan is het niet de vraag of je wel echt gaat sporten met die sportpas." Luisteraar Dorothé van Loon heeft vijf kinderen en vindt de druk van het lid-zijn van een sportvereniging te groot worden. "Je moet een spin met heel veel poten zijn wil je dat voor elkaar te krijgen."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!