Waarom het belangrijk is dat de Atlantikwall goed bewaard blijft
- Nieuws
- Waarom het belangrijk is dat de Atlantikwall goed bewaard blijft
Wat moeten we doen met de Atlantikwall, de restanten van de verdedigingslinie van nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog? Die bestaat uit vele bunkers en andere bouwwerken langs de hele westkust van Europa. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed vindt dat die goed moeten worden bewaard en komt daarover met een advies. Edwin Raap van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed vertelt in het NOS Radio 1 Journaal waarom het goed is dat dit soort bouwwerken bewaard blijven.
Video niet beschikbaar
Toekomstige generaties
Volgens Raap is het belangrijk dat dit soort cultureel erfgoed goed bewaard blijft. "Het is het meest tastbare restant van de bezettingsjaren en wij willen dat dat bewaard wordt voor toekomstige generaties. Niet uit bewondering, maar om te laten zien dat we dit nooit meer willen. Dat doe je door er zorgvuldig mee om te gaan."
De Atlantikwall was een grote linie van Noorwegen tot Spanje die de geallieerden moest afschrikken, zodat ze geen invasie durfde te beginnen. Het bestond uit allerlei bunkers en constructies die bescherming moesten bieden en van waaruit geschoten kon worden.
Afschrikwekkende werking
"Het moest een afschrikwekkende werking hebben, en het had tegelijkertijd ook een propaganda-functie. Het woord wall suggereert dat het echt van noord tot zuid dichtgetimmerd was, maar in de praktijk was het geen gesloten systeem, maar verdedigingswerken op strategische plekken, zoals havens en riviermondingen."
Hoewel het dus bouwwerken van het nazi-regime zijn, blijft het een belangrijke plek om de geschiedenis te herleven, ziet Raap. "We merken dat veel mensen erop af komen en als ze er geweest zijn, zich toch meer bewust zijn van die verschrikkelijke tijd. Dat ze zich bedenken dat dat het allerlaatste is wat we willen."
Waarom het belangrijk is dat de Atlantikwall goed bewaard blijft
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.