Geschiedenis
KRO-NCRV

'Het beeld dat we van Julius Caesar hebben klopt helemaal niet'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het beeld dat we van Julius Caesar hebben klopt helemaal niet'

Een machtig man met een imposant voorkomen, iemand die nooit fouten maakte. Dat beeld van Julius Caesar moet drastisch op de schop, vertelt schrijver en onderzoeker Tom Buijtendorp bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Zijn uiterlijk

Streng, sterk, machtig. Dat beeld van Julius Caesar klopt waarschijnlijk helemaal niet, blijkt uit Buijtendorp boek De Caesar Route. Hij laat een foto zien die veel aannemelijker is. Hierop staat een wassen beeld dat recent van de beste man gemaakt is. De beschrijving 'buitenaards wezen met een enorm waterhoofd' is meer op z'n plaats, erkent de schrijver-onderzoeker.

"Eigenlijk is de boodschap van het verhaal: we weten niet goed hoe hij eruit gezien heeft en we zijn gefopt door de Romeinse propaganda." Zijn opvolger Augustus bedacht namelijk de volle bos haar, vertelt Buijtendorp. "Mogelijk omdat hij dacht dat 'ie god was geworden. En goden hadden altijd een vol kapsel, werd gedacht."

Zijn onoverwinnelijkheid

Caesar wordt neergezet als iemand die altijd overwon met zijn Romeinse leger. Maar niets blijkt minder waar, volgens Buijtendorp. Hij maakte redelijk wat misstappen. "Hij heeft best veel fouten gemaakt en het interessant, juist ook in deze regio. Zijn grootste nederlaag tijdens de Gallische oorlog kwam door een strategische inschattingsfout. Bij een oude burcht in de buurt van Maastricht is zijn leger in een hinderlaag gelokt en helemaal in de pan gehakt."

Zijn band met Nederland

Er is lang gedacht dat hij hier niet durfde te komen, vertelt Buijtendorp. Mensen dachten omdat 'ie gezegd zou hebben dat de Belgen 'de dapperste van alle Galliërs' zijn. En bovendien is hier in het Noorden weinig van hem teruggevonden. "En ik heb gereconstrueerd", begint de onderzoeker, "dat het heel aannemelijk is dat 'ie hier wél regelmatig is geweest." Hij baseert zich onder meer op recent gevonden forten en - zij het minimale - resten van kampementen.

Conclusie: hij was meer een ontdekkingsreiziger

De schrijver is Caesar anders gaan zien, meer als ontdekkingsreiziger van de lage landen. "Want het was voor hem een onbekend gebied. Ze noemden het de rand van de aarde. Ze hadden helemaal geen goeie kaart." Zo schreef Caesar dingen op over de Ardennen, en over Engeland. "Op die manier ga je z'n verhaal wel beter begrijpen."

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie