chevron down

Nieuws en Co

NOSNTR

17:00 - 18:30

Geschiedenis
VPRO

‘Doe het niet, het is economische zelfmoord’

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Doe het niet, het is economische zelfmoord’

Deze week kondigde de Amerikaanse president Trump radicale importheffingen aan. In 1930 werd onder president Hoover ook gepoogd om met importheffingen de Amerikaanse markt te beschermen, met de invoering van de zogenoemde Smoot-Hawley Tariff Act. Is er een les uit te trekken voor de huidige maatregelen?

'Trump denkt: 'door de zure appel heen bijten''

De Amerikaanse president Trump kondigde deze week radicale importheffingen aan. "Het is een complete trendbreuk met bijna een eeuw Amerikaans handelsbeleid," vertelt Amerika-kenner en journalist Casper Thomas bij OVT. "Er is geen econoom die denkt dat dit een goed idee is."

Thomas herkent in de importheffingen het basisprincipe van Trumponomics. Volgens de journalist wil de Amerikaanse president zoveel mogelijk afstappen van inkomstenbelasting, en de overheidskosten compenseren met de heffingen."Trump denkt: 'door de zure appel heen bijten', maar de industrie zit niet op een punt dat het import van het buitenland kan vervangen door eigen productie. Het vervangen van inkomstenbelasting met deze heffingen dat ga je nooit halen."

OVT met Amerika-kenner Casper Thomas

00:01
00:00

De Smoot-Hawley Tariff Act

In 1930 werd ook gepoogd om met importheffingen binnenlandse productie te beschermen, in de zogenoemde Smoot-Hawley Tariff Act onder president Hoover. Het ging om een ingeloste verkiezingsbelofte van de republikeinen, aangezwengeld door twee afgevaardigden uit de zuidelijke staten. Met name de landbouw had last van de druk op de economie. "Europa was na de Eerste Wereldoorlog weer opgekrabbeld en had spullen om te verschepen. In Amerika was er sprake van overproductie", aldus Thomas. "De grote depressie kwam in zicht, de Smoot-Hawley Tariff Act ontstond vanuit het idee: koop meer Amerikaanse waar, met importtarieven houden we de buitenlandse handel buiten."

'Economische zelfmoord'

"Er kwamen vergeldingsmaatregelen, waardoor de wereldeconomie in zijn geheel een klap kreeg", vertelt Thomas. Hij herkent in de aankondiging van Trump deze week een vergelijkbaar startschot van een handelsoorlog. "Rondom 1930 was de reactie op de importheffingen: 'doe het niet, het is economische zelfmoord.' Binnen drie jaar kwam Amerika erop terug, en werd de weg weer ingezet naar vrijhandel onder president Roosevelt."

Sindsdien staat de Smoot-Hawley Tariff Act bekend als het schoolvoorbeeld van economisch ingrijpen met een averechts effect. Toch hamert Trump al zijn hele leven op importheffingen als de manier om Amerikanen te beschermen ziet Thomas. "Trump heeft het mandaat. Hij wil historische dingen doen en transporteert een economische situatie van bijna honderd jaar geleden naar het heden. Hij vergeet daarbij de les dat het helemaal niet heeft gewerkt. Je kan er lacherig over doen, maar als Amerika zichzelf in de voet schiet hebben we hier in Europa ook echt wel pijn."

Gerelateerde podcast

OVT

OVT

Niets missen van OVT?

Je hoort OVT elke zondagochtend om 10.00 uur op NPO Radio 1. Herbeluister alle afleveringen in je favoriete podcastapp. Wil je van alles op de hoogte blijven? Hou dan de website van OVT in de gaten of volg het programma via Facebook en Bluesky!

Ster advertentie
Ster advertentie